Тунели на 12 000 години, простиращи се от Шотландия до Турция

През Европа има безброй много тунели, пресичащи континента, но не отдавна археолози открили подземен тунел, който съществено се отличава от останалите.

Все още никой не знае защо, но преди 12 000 години древните хора са започнали изграждането на масивни тунели. Те се простират от Шотландия до Турция или казано по друг начин – повече от 4500 километра под формата на тунели!

Намирането им повдига въпроса за какво са били използвани – за гробници или религиозни ритуали? А дали тези тунели не били изградени с цел предпазване от природни бедствия?

тунели

Немският археолог доктор Хайнрих Куш вярва, че по онова време тези тунели са изпълнявали функцията на магистрали, позволявайки на хората да пътуват. Още по-любопитен факт е, че някои от тези тунели, пресичащи Европа, все още съществуват!

Доктор Куш споделя следното:

‘През Европа е имало хиляди от тези тунели – от Северна Шотландия та чак то Средиземно море. В различни части на тунелите се откриват места за сядане, камери за съхранение и стаи. Не всички тунели са свързани, но взети заедно представляват масивна подземна мрежа’.

тунели между Турция и Шотландия

Няма никакви категорични доказателства, обясняващи целта на тяхното построяване. Предполага се, че тунелите били проектирани, за по-лесно достигане до храмове и гробища.

Според експертите тази обширна работа по тунелите била с цел древните ни предшественици да се предпазват от опасностите на външния свят, като например да се предвижват свободно по време на война.

Тунелите доказват, че древните хора не са се интересували единствено от лов и събирачество, а са притежавали напреднали познания по инженерство, с което всъщност се занимавали от поне 12 000 години!