Факти и теории за Тунгуския феномен от 1908 година!

30-ти юни 1908 година – най-обикновен летен ден в района на река Подкаменна Тунгуска*, Централен Сибир, където далеч от погледа на всички прелита огнено кълбо в небето! То не достига повърхността, а експлодира на повече от 7 километра височина, като силата на взрива е регистрирана от сеизмични лаборатории по цялата планета. За мощността му се смята, че била между 10 и 40 мегатона тротилов еквивалент, което съответства на 660 до 2600 пъти повече от силата на взривената атомна бомба над японския град Хирошима през 1945 година (около 15 килотона тротилов еквивалент). Образувалата се взрива вълна в Сибир е толкова силна, че успява да счупи стъклата на хиляди домове на разстояние 200 километра от епицентъра, както и да повали хиляди дървета на площ от над 2 000 квадратни километра, а оглушителният взрив се чул на повече от 700 километра от епицентъра. Само си представете какви биха били последствията, ако това се бе случило не в безлюдните райони на Централен Сибир, а в някое населено място!

река Подкаменна Тунгуска* – със своите 1865 километра, тя е 13-тата най-дълга река в Русия, както и приток на река Енисей (4-тата най-дълга река в страната).

изображението е с илюстративна целизгоряла гораСнимка: pixabay.com Автор: ojkumena

И макар от злополучния юнски ден на 1908 година да е минал повече от век, учените все още не могат да обяснят какво точно се е случило. Това от своя страна дава основание за появата на десетки теории, но нито една доказана! На вашето внимание представяме едни от най-популярните сред тях:

  • Тунгуският феномен е много популярен и с наименованието Тунгуски метеорит. Както името подсказва, според някои става въпрос за един голям или група от по-малки метеорити разбили се в сибирската тайга. Слабата част в тази теория е отсъствието на най-голямото доказателство – метеоритния кратер. Предвид мощните сеизмични вълни регистрирани от лаборатории по цялото земно кълбо, би следвало в района на предполагаемия сблъсък кратерът да бъде огромен, но такъв не е открит. Поддръжниците обясняват липсата му с това, че от въпросният метеорит до повърхността са се запазили единствено малки части, но и следи от такива също не са намирани в района на река Подкаменна Тунгуска.

  • говорейки за метеорити няма как да не споменем езерото Чеко. Съществува теория, според която до преди 1908 година то не съществувало, а конусовидната форма на дъното му съответства на разбил се в земята метеорит. Но до този момент не се съобщава за открито метеоритно вещество в него.

  • друга също не по-малко популярна теория обясняваща Тунгуския феномен е свързана с комета. По своята същност това е обект, състоящ се от лед, скални частици и прах, като взривът, случил се на повече от 7 километра височина я унищожава напълно. Макар и правдоподобна, все още няма неопровержими доказателства в подкрепа на тази теория.

  • според някои учени сблъсъкът между материя и антиматерия може да обясни Тунгуския феномен, тъй като подобна ‘среща’ би довела до пълното им унищожение и отделянето на голямо количество енергия. Но тъй като на този етап антиматерията не е добре изучена, повечето експерти по-скоро се разграничават от тази теория.

  • според друга хипотеза феноменът е резултат на срещата на планетата ни с междузвезден облак от космически прах. В нейна подкрепа се изказва руският академик и естествоизпитател Владимир Вернадски, който наблюдавал мощни сребристи облаци в периода 30-ти юни-2-ри юли 1908 година.

  • поредната теория е свързана с кълбовидна мълния, което съответства на твърдението за прелетяло огнено кълбо в небето. Макар природата на това атмосферно явление да е слабо проучена, още през далечната 1908 година теорията печели не малко поддръжници.

    Никола ТеслаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Wellcome Library, London (CC BY 4.0)

  • и ако досега същността на феномена се обясняваше с атмосферно явление, междузвезден облак, антиматерия, комета или метеорит, то тук няма как да не споменем и небезизвестният Никола Тесла. В началото на 20-ти век той започва работа по най-мащабния си проект, а именно построяването на глобална безжична комуникационна система за обмен на информация и осигуряване на безплатна електроенергия в цял свят. Кулата Уордънклиф, част от тази мрежа, се намирала на територията на окръг Съфолк, щата Ню Йорк. Смята се, че на 30-ти юни 1908 година изобретателят провел експеримент, съгласно който имал за цел да изпрати голямо количество електроенергия до Аляска. Според конспиративната теория апаратурата се поврежда и въпросната електроенергия достига чак до района на река Подкаменна Тунгуска. Проблемът в тази теория е, че Тесла преустановява работата си по проекта още през 1906 години поради липса на средства.

  • други също не по-малко популярни теории са свързани с взривил се извънземен космически кораб, сблъсък на Земята с черна дупка, избухнала атомна бомба – все версии, за които отново липсват убедителни аргументи и доказателства!