Стивън Хокинг: човечеството трябва да напусне Земята!

Според световноизвестният професор Стивън Хокинг човешката раса трябва да напусне Земята в следващите 30 години, за да избегне катастрофалните последствия, причинени от пренаселването и климатичните промени. По време на речта си на научния фестивал ‘Стармус’, проведен в Трондхайм, Норвегия астрофизикът подчерта, че е изключително важно човечеството да направи своя колония на Луната и Марс, вземайки със себе си и междугалактически ковчег на Ной пълен с растения, животни, гъбички и насекоми, които ще ни позволят да създадем и населяваме новия си дом.

Луната

Професорът смята, че щетите на Земята биха били твърде големи и твърде многобройни, за да се справим с тях. Също така добавя:

Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята. Тя става прекалено малка за нас, природните ресурси се изтощават с тревожна скорост. Човешката дейност довежда до климатични изменения, повишение на температурата на Земята, топене на полярните шапки, както и унищожаване на растителни и животински видове. Когато човечеството се е сблъсквало с подобни кризи е създавало колонии. Така например, през 1492 година Колумб открива новия свят – Америка. Но днес няма други нови светове на Земята. Затова трябва да излезем в космоса, защото там е нашето бъдеще’.

Не само според професор Хокинг, но и според много други учени, планетата ни вероятно ще бъде ударена от астероид или комета:

Това не е научна фантастика, а е гарантирано от законите на физиката и вероятностите. Оставайки на Земята, рискуваме да бъдем унищожени. Преселването ни в космоса изцяло ще промени бъдещето ни. Всъщност от това зависи дали изобщо ще имаме такова’ – допълва астрофизикът.

Слънцето и планети

Според Хокинг може да построим база на Луната в следващите 30 години, а на Марс в следващите 50 години. Но професорът не спира дотук! Той вярва, че човекът може дори да напусне Слънчевата система и да потърси своя нов дом в най-близко намиращата се до нас система – Алфа Кентавър, защото в нея се намира планетата Проксима Б, за чиито условия на живот се предполага, че наподобяват тези на Земята.

В заключение Хокинг споделя:

Навлизаме в нова космическа епоха. Колонизацията на други планети вече не е научна фантастика, а научен факт’.