Стивън Хокинг: човечеството трябва да напусне Земята!

Според световноизвестният проф. Стивън Хокинг човешката раса трябва да напусне Земята в следващите 30 години, за да избегне катастрофалните последствия причинени от пренаселването и климатичните промени. По време на речта си на научния фестивал ‘Стармус’ проведен в Трондхайм, Норвегия астрофизикът подчертава, че е изключително важно човечеството да направи своя колония на Луната и Марс вземайки със себе си и междугалактически ковчег на Ной пълен с растения, животни, гъбички и насекоми, които ще ни позволят да създадем и населяваме новия си дом.

луната

Професорът смята, че щетите на Земята биха били твърде големи и твърде многобройни, за да се справим с тях. Също така добавя: ‘Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята. Тя става прекалено малка за нас, природните ресурси се изтощават с тревожна скорост. Човешката дейност довежда до климатични изменения, повишение на температурата на Земята, топене на полярните шапки както и унищожаване на растителни и животински видове. Когато човечеството се е сблъсквало с подобни кризи е създавало колонии. Така например, през 1492год. Колумб открива новия свят – Америка. Но днес няма повече нови светове на Земята. Трябва да излезем в космоса, защото там е нашето бъдеще.’

Не само според проф. Хокинг, но и според много други учени, планетата ни вероятно ще бъде ударена от астероид или комета – ‘Това не е научна фантастика, това е гарантирано от законите на физиката и вероятностите. Оставайки на Земята рискуваме да бъдем унищожени. Преселването ни в космоса изцяло ще промени бъдещето ни. Всъщност от това зависи дали изобщо ще имаме бъдеще.’

Според астрофизика може да построим база на Луната в следващите 30години, а на Марс в следващите 50години. Но професорът не спира до тук, той вярва, че човекът може дори да напусне Слънчевата система и да потърси своя нов дом в най-близко намиращата се до нас система – Алфа Кентавър’ т.к. в нея се намира планетата Проксима Б, за която се предполага, че много наподобява Земята.

В заключение Хокинг казва: ‘Напълно ясно е, че навлизаме в нова космическа епоха. Колонизацията на други планети вече не е научна фантастика, а научен факт’.