Защо заради ежегоден ученически изпит Южна Корея ‘спира да функционира’?

Всяка година през месец ноември в Южна Корея повече от половин милион гимназисти се сблъскват с най-тежкия изпит в живота си! Става въпрос за изпита CSAT, който продължава цели 8 часа. По време на него кандидат-студентите биват изпитвани по най-различни дисциплини, сред които корейски език, английски език, втори чужд език, история, математика и други.

Може да се каже, че доброто представяне на CSAT изпита до голяма степен предопределя съдбата на детето. Това е така, защото от него зависи в кой университет ще постъпи да учи, което пряко влияе върху перспективите му за работна реализация, доходите, които ще получава, мястото, на което ще живее и дори върху избора на бъдещ съпруг/съпруга!

труден изпит в Южна Корея любопитно

Нещо повече, денят в който се провежда този изпит се превръща в приоритет на цялата страна! Поради тази причина властите правят всичко възможно, за да бъде той колкото се може по-ненатоварващ за гимназистите. Ето защо работният ден тогава започва с един час по-късно. Прави се с цел да се облекчи трафика, за да могат учениците спокойно да пристигнат в изпитните центрове. Ако ситуацията го налага, полицейски служители осигуряват необходимия за зрелостника ескорт! Банките, магазините и дори фондовата борса отварят със закъснение. Ако в близост до изпитния център, в който ще се провежда CSAT изпит, се намира летище, до приключването му самолети нито кацат, нито излитат на него. И всичко това, за да се осигури максимален комфорт на учениците в може би най-важния ден от живота им! Сякаш за 8 часа цялата страна ‘спира да функционира’!

Тълпи от учители, приятели и по-малки ученици изпращат гимназистите към изпитните центрове. Те пеят и раздават шоколадови бонбони за късмет. Притеснените родители прекарват не малко време, молейки се за успешното представяне на децата си.

Описаната картина звучи меко казано шокиращо! Можете ли да си представите как този стрес и очакванията за отлично представяне влияят върху психиката на децата? Установено е, че изпитът може да доведе зрелостниците до депресия и дори да се окаже причина за самоубийство!

Заради големия стрес повечето ученици се представят по-зле на реалния изпит, отколкото на предварителните. Дори тези, които са показали добри резултати на тренировъчните изпити, не се представят добре в деня на изпита’ – споделя 20-годишният студент Лий Йеон-соо, който се е явил на изпита през 2015 година.

Всяка година конкуренцията е огромна, тъй като най-престижните университети в страната са само 3 и от всички кандидати едва около 1 процент биват приети в тях. В резултат от стреса много ученици не могат да се представят добре на изпита, което налага да се явяват отново и отново. Това от своя страна рефлектира върху самочувствието им, защото в очите на останалите излиза, че те не са достатъчно интелигентни и са се провалили!

изпит CSAT Южна Корея

Подготовката за самия изпит е повече от изтощителна!

Учебните занятия започват в 8 сутринта и продължават до 17 часа. От 18 до 22 часа имаме следучебни занимания. По време на тях се обръща внимание на това, което сме учили по-рано през деня, както и това, което ще учим на следващия ден. През почивните дни някои от нас ходят на уроци. Правителството е разпоредило със закон учебните центрове да приключват работа до 22 часа, но има и такива, които не го спазват и затварят много по-късно – към 2 часа сутринта!’ – завършва Лий Йеон-соо.

През 2018 година изпитът се състоя на 15-ти ноември, като на него са се явили около 600 000 гимназиста.