Учените с много тревожно откритие за Антарктида

След откриването на масивна пукнатина в антарктическия леден шелф Ларсен Си учените предполагат, че скоро може да се образува и един от най-големите айсберги на планетата. Всъщност, като айсберг, той би бил два пъти по-голям от една от най-малките държави в Европа – Люксембург!

Според експерти от Великобритания, тази пукнатина в момента е широка колкото Шард – 95 етажен небостъргач (точната му височина е 309.6 метра) в центъра на Лондон.

Ларсен Си е четвъртият най-голям леден шелф в Антарктида и според изследвания, направени през 2017 година, пукнатината се е преместила най-малко с 10 километра. По настоящем тя е дълга 175 километра.

леден шелф
След като айсбергът се отдели окончателно от ледения шелф, той ще бъде един от най-големите образували се някога, въпреки че е трудно да се предскаже с точност кога ще се случи това.

Учени от Британския институт за изследване на Антарктида (BAS) са взели участие в дългосрочна изследователска програма за наблюдение на ледените шелфове, в опит да разберат причините и последствията от бързо случващите се промени в региона.

Според експертите е въпрос на месеци бъдещият айсберг да достигне океана, преминавайки през море Уедъл. Лошата новина е, че размерът на този айсберг би бил два пъти по-голям от площта на Люксембург.

Какво е причинило пукнатината на Ларсен Си? Учените вярват, че основната причина е глобалното затопляне.

айсберг

Според Ерик Ригнот, професор в Калифорнийския университет, пукнатината в Ларсен Си се е увеличила до степен 8.

Доктор Пол Холанд, експерт по океани и лед от Британския институт за изследване на Антарктида (BAS) споделя:

‘Отделянето на големи ледени блокове е нормална част от жизнения цикъл на ледниците и има всички шансове останалата част от Ларсен Си да остане стабилна и дори да нарасне. Също така е възможно отделеният айсберг да напусне в нестабилна конфигурация. Ако това се случи, отделеният айсберг може да се отдалечи от Ларсен Си. Нямаме възможност да кажем дали Ларсен Си е нестабилен, докато айсберга не се отдели и изследваме поведението на оставащия лед. Стабилността на ледените шелфове е важна, защото те ограничават потока от разтопените ледове във вътрешността. След колапса на Ларсен Би, неговото разтопяване доведе до повишаване нивото на морското равнище’.