Трансплантацията на човешка глава вече е възможна!

Уникалната по рода си трансплантация е направена под ръководството на хирурзите Серджо Канаверо и Сяопин Рен. Любопитен факт е, че още от септември 2014 година доктор Канаверо се подготвя за нея. Направена е в Китай, тъй като Кодекса за професионална етика на лекарите не само в европейските, но и в много други страни по света я забраняват.

Д-р Сяопин Рен – известен е още и като китайският Франкенщайн. През 2013 година осъществява и първата си успешна операция за присаждане на глава от един на друг гризач, а самата операция е продължила около 10 часа. Оттогава досега хирургът е направил над 1000 подобни операции като постепенно увеличава времето на преживяване на гризачите до 24 часа.

доктор Сяопин Рен и доктор Серджо КанавероКанаверо и РенСнимка: www.forumdaily.com

Операцията извършена от Канаверо и Рен е била с демонстративен характер и е целяла да докаже, че е напълно възможно да се свържат отново гръбначния стълб, кръвоносните съдове и нервите между тялото и главата. Според доктор Канаверо подобна операция на жив човек ще се осъществи съвсем скоро, а доклада от 18-часовата операция се очаква да бъде оповестен до няколко дни.

Към момента е известен и първият, който желае да се подложи на сложната манипулация. Това е руският програмист Валери Спиридонов, който страда от спинална мускулна атрофия – много рядко генетично заболяване в резултат, на което тялото прогресивно губи мускулна маса и се обездвижва.

Твърде дълго време природата диктува правилата. Ние се раждаме, порастваме, остаряваме и накрая умираме. Човечеството следва този процес от милиони години и до момента са загинали над 110 милиарда души. Това е геноцид в огромен мащаб. Влязохме в епоха, в която може ще вземем съдбата си в свои ръце!’ – доктор Серджо Канаверо