Трансплантацията на човешка глава вече е възможна!

Уникалната по рода си трансплантация е направена под ръководството на хирурзите Серджо Канаверо и Сяопин Рен. Любопитен факт е, че още от септември 2014год. д-р Канаверо се подготвя за нея. Направена е в Китай, т.к. Кодекса за професионална етика на лекарите не само в европейските, но и в много други страни по света я забраняват.

Д-р Сяопин Рен – известен е още и като китайския Франкенщайн. През 2013год. осъществява и първата си успешна операция за присаждане на глава от един на друг гризач, а самата операция е продължила около 10 часа. Оттогава до сега хирургът е направил над 1000 подобни операции, постепенно увеличавайки времето на преживяване на гризачите до 24 часа.

д-р Сяопин Рен и д-р Серджо КанавероКанаверо и РенСнимка: www.forumdaily.com

Операцията извършена от Канаверо и Рен е била с демонстративен характер и е целяла да докаже, че е напълно възможно да се свържат отново гръбначния стълб, кръвоносните съдове и нервите между тялото и главата. Според д-р Канаверо подобна операция на жив човек ще се осъществи съвсем скоро, а доклада от 18-часовата операция се очаква да бъде оповестен до няколко дни.

Към момента е известен и първият, който желае да се подложи на сложната манипулация. Това е руският програмист Валери Спиридонов, който страда от спинална мускулна атрофия – много рядко генетично заболяване в резултат, на което тялото прогресивно губи мускулна маса и се обездвижва.

Твърде дълго време природата диктува правилата. Ние се раждаме, порастваме, остаряваме и накрая умираме. Човечеството следва този процес от милиони години и до момента са загинали над 110 милиарда души. Това е геноцид в огромен мащаб. Влязохме в епоха, в която може ще вземем съдбата си в свои ръце!’ – д-р Серджо Канаверо