Томас Едисън – велик изобретател без образование!

Томас Едисън  е роден на 11-ти февруари 1847 година в Милан, Охайо. Той е седмото и последно дете на Семюъл Едисън и Нанси Матюс Елиът. В училище Едисън често е разсеян и формалното му образование продължава едва три месеца. След това той е обучаван у дома от майка си. Още в ранна възраст Томас получава увреждане на слуха, вероятно в резултат на боледуване от скарлатина. По-късно той приписва глухотата си на удари по ушите от кондуктор, когато при пътуване химическата му лаборатория се подпалва и той е изхвърлен от влака.

Едисън става телеграфист, след като спасява Джими Макензи от сгазване от влак. Бащата на детето, началник на гарата в Маунт Клемънс, е толкова благодарен, че го обучава да работи с телеграф.

Томас ЕдисънСнимка: www.thinkjarcollective.com

С годините Едисън се превърща в един от най-известните американски изобретатели и бизнесмени, като създава голям брой интересни устройства. Той е един от първите изобретатели, приложили принципите на масовото производство. Счита се за един от най-плодотворните изобретатели на своето време, с рекорден брой патенти – 1093! Повечето от тези изобретения не са изцяло оригинални, а подобрения на други изобретения, като са направени от многобройните му служители.

Едисън е критикуван за това, че не споделя заслугите за изобретенията със служителите си. Въпреки това, той получава патенти по целия свят. Основава компанията Моушън Пикчър Пейтънтс – конгломерат от девет големи филмови студиа.

Повечето от патентите на Едисън са за изобретения с помощни функции, като само няколко са истински значими. Въпреки че част от неговите патенти не са уникални, Едисън показва завидни умения за спечелване на патента и за изпреварване на конкуренцията чрез влиянието си и по-добрия маркетинг.

изобретателСнимка: www.fthmb.tqn.com

Любопитен факт е, че не Едисън изобретява електрическата лампа с нажежаема жичка, а руският електротехник Александър Лодигин. Други изобретатели, като Джоузеф Суон и Хенри Удуърд, разработват няколко проекта, които се оказват не толкова успешни, поради краткия живот на лампите. Едисън успява да сортира положителните страни, както и да започне производство на лампа, която да трае по-дълго. През 1878 година той започва да използва термина нажежаема жичка за елемента, който се нажежава от протичащия електрически ток. През същата година основава в Ню Йорк електрическата компания Едисън Електрик Лайт Къмпани с помощта на известни финансисти.

велики личностиСнимка: www.highviewart.com

След множество експерименти с платина и други метали, Едисън се връща към първоначалната жичка от въглерод. Първият успешен опит е направен на 22-ри октомври 1879 година, като лампата издържа 40 часа. Той и екипът му увеличават времето на работа достатъчно, за да направят електрическата лампа годна за пазара. Докато други изобретатели създават електрическо осветление в лабораторни условия, Едисън успява да осигури електрическото осветление в домове на хората. По време на демонстрацията Едисън заявява, че ще направи електричеството толкова евтино, че само богатите ще използват свещи.

Томас Едисон изобретател

Томас Едисън умира на 18-ти октомври 1931 година в Западен Ориндж, погребан е в двора на къщата си.