Планината Тианмен и ‘Вратата към небесата’

Тианмен е планина, намираща се в провинцията Хунан, Китай. Тя е известна с редица спиращи дъха гледки, красива природа, уникални плоски върхове, единствени по рода си атракциони, както и най-дългия планински кабинков лифт – дължина от 7455 метра и изкачване от 1279 метра.

Изглед от кабинковия лифтлифт в планината ТианменСнимка: www.wikimedia.org

Алеята към небесата’Алеята към небесатаСнимка: www.thousandwonders.net

Освен с лифт посетителите на планината могат да се изкачат до върха по 11-километров асфалтиран път, наречен ‘Алеята към небесата’, който има невероятните 99 обратни завоя. В подножието на върха има пътеки, направени върху отвесни скали. На места посетителите стъпват върху стъкло, като под краката им се откриват стотици метри пропаст. За разлика от планинския преход в планината Хуашан, този тук е сравнително безопасен, тъй като пътеките имат висок парапет. Близо до върха също така се намира будисткият храм Тианменшан, издигнат от династията Танг през 870 година. За него се твърди, че е будистки център на Западен Тианмен.

планината ТианменСнимка: www.wikimedia.org

стъклената пътекаСнимка: ytimg.com

Храм Тианменшанбудистки храм КитайСнимка: web.eecs.utk.edu

Друг атракцион, високо в планината, е стъкленият мост, открит през 2016 година. Мостът е с впечатляващите 430 метра дължина, 6 метра ширина и се извисява на около 300 метра над дъното на каньона. Тук туристите вървят върху дебели стъклени панели, разкриващи невероятна гледка. Интересно е, че при откриването на съоръжението, за да се демонстрира здравината му, по него преминава 6 тонен камион.

Стъкленият мостстъклен мост КитайСнимка: www.viator.com

стъклен мост ТианменСнимка: chinaicons.files.wordpress.com

На върха на планината, на около 1500 метра надморска височина, в края на пътуването с лифт, се намира ‘Вратата към небесата’ (Вратата към Рая). Тя представлява най-високата естествено образувана скална арка в света. За да се достигне до впечатляващата забележителност, трябва да се изкачат точно 999 стъпала (Стъпалата към небесата). Броят на стъпалата разбира се не е случаен. 9 е цифрата, носеща късмет според китайската нумерология, както е и символ за безкрайност.

Вратата към небесатаВратата към небесатаСнимка: feel-planet.com

Самата арка е с височина от 131 метра и ширина от 58 метра. Според учените ‘Вратата към небесата’ била обикновена пещера до 263 година. Тогава едната страна на скалния връх се срутила, образувайки арката. Местните разкази и легенди гласят, че образуването ѝ е мистерия, което засилва репутацията на Тианмен като свещена планина.

Вратата към РаяСнимка: www.travelandleisure.com

Любопитен факт е, че през 2008 година в планината Тианмен е заснета част от холивудската кинопродукция ‘Аватар’.

Скални кули, заснети във филма ‘Аватар’Вратата към небесата ТианменСнимка: www.chinaculturetour.com