Тиандученг – фалшивият Париж в Китай!

Тези две снимки изглеждат много подобни, но с една ‘малка разлика’ – едната е правена в Париж, а другата в град Ханджоу, Китай. Но това не е толкова изненадващо, защото реплики на известни паметници на културата могат да се видят в най-различни части на света. В случая силно впечатляващ е мащабът на копиране в китайския град!

Айфеловата кула в Китай и Франция

Луксозният жилищен комплекс Тиандученг се намира в предградията на Ханджоу и официално е отворен през 2007 година. Това, което го отличава от всички останали комплекси в страната е архитектурният дизайн на сградите в него, който от своя страна силно напомня на този във френската столица. Но не си мислете, че това се отнася само за сградите, копирани са също и фонтаните, озеленяването, осветлението и дори Айфеловата кула! Въпреки че тя много прилича на тази в Париж, разликата е във височината, защото кулата в Тиандученг е с височина от 108 метра, докато оригиналът е висок цели 300 метра!

реплика на сграда в Китай

Снимките са част от фотографската поредица ‘Парижки синдром’ на френския фотограф Франсоа Прост. Авторът е направил снимки в Париж, заснемайки различни сгради, улици, скулптури, включително и Айфеловата кула. Поставяйки снимките една до друга, много хора вероятно биха се затруднили да определят коя точно е правена във Франция и коя в Китай!

Когато си в Тиандученг обстановката там много напомня на Париж, дори улиците. Вероятно заради начина, по който са разположени ресторантите и кафенетата. Допусках, че са се опитали да пресъздадат и някой френски ресторант, но не – предлагат традиционна китайска кухня’ – шегува се фотографът.

Това, което привлича най-силно местните е Айфеловата кула. От момента на нейното построяване тя се е превърнала в едно от най-предпочитаните места за разходки, особено в петък или събота вечер. По данни от 2017 година около 30 000 души живеят в жилищния квартал.

улица в Китай и Франция

реплика на скулптураСнимки: www.amusingplanet.com

Всички снимки отляво са правени в Тиандученг.