Тесла: ‘Видях миналото, настоящето и бъдещето на едно място!’

Идеята, че хората са способни да пътуват във времето е обзела съзнанието на много хора по света. Ако погледнем в историята можем да видим, че не един текст от миналото говори за опити, провеждани в тази посока. Когато Алберт Айнщайн публикувал теория на относителността през 1905 година, голяма част от научните среди не приела идеите му, особено когато прочели следното: ‘Пътуване във времето, това е просто една възможност!’

Айнщайн и ТеслаСнимка: fancyfrindle.com

Според Ерих фон Деникен* в Библията има пасажи, които свидетелстват за пътуване във времето. Писателят визира момента, в който пророкът Еремия припаднал под едно дърво, но като се свестил били минали 62 години.

Ерих фон Деникен* – швейцарски писател на тема пареоконтакт и праастронавтика и тяхното въздействие върху появата на човека и човешката история.

Има и други подобни текстове, описващи пътуване във времето. Махабхарат (санскритски епос), където крал Райвата отишъл на небето, за да се срещне с бог Брахма и се завърнал на Земята стотици години в бъдещето. В Япония има легенда за рибар, който отишъл при бог, но когато се връща осъзнава, че са минали 300 години.

Може би тези митове са част от това, което е вдъхновило учени като Никола Тесла и Алберт Айнщайн.

Не толкова отдавна, екип от учени от университета в Куинсленд, Австралия, симулирали какво би трябвало да е поведението на фотони (елементарна частица, изграждаща светлината), пътуващи във времето. Учените успели да докажат, че на квантово ниво, пътуването във времето е възможно.

Изглежда обаче, че Никола Тесла е работил в тази насока още преди съвременните учени дори и да си помислят, че това е възможно. Според доклади от 1895 година, Тесла е открил, че времето и пространството се влияят от магнитните полета. Вярва се, че именно това откритие е довело до по-късни опити с изключително силни магнитни полета, като най-известен от тях е ‘Филаделфия’.

Никола ТеслаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Wellcome Library, London (CC BY 4.0)

Смята се, че работейки по идеята за пътуване във времето, Тесла открива невероятни неща. Открил, че границата между времето и пространството може да бъде нарушена, изпращайки така нареченият ‘троянски кон’, който може да бъде върнат в друга точка от времевата линия.

Още не е ясно дали Тесла е успял да направи подобна машина и ако да, дали е използвана по някакъв начин. Съответно липсват и доказателства, опровергаващи провеждането на подобни експерименти, тъй като повечето от работата на гениалния учен е засекретена.

Никола ТеслаСнимка: www.ancient-code.com

Нещо, което знаем от докладите на асистента му е, че през 1895 година Тесла е открит в едно кафене, разтреперен и обезпокоен от това, което е открил. След като се възстановил Тесла описал, че по време на опит с мощно магнитно поле се озовал в непознато за него време и измерение, където виждал миналото, настоящето и бъдещето на едно място.

Както споменахме вече, по-голямата част от работата на Никола Тесла е засекретена и няма научни доклади, които да подкрепят твърденията в описаното от асистента му. Но ако още Тесла е бил обзет от идеята за пътуване във времето, то можем само да гадаем колко други учени са правили подобни опити през годините.