Сатурния – вълшебният извор създаден от бог Сатурн

Сатурния е малък италиански град, намиращ се в източните части на страната (административно се причислява към провинция Гросето). Известен е най-вече с термалните си извори Сатурния, които дават и името на града. Обитава се още от древни времена, а по данни от 2010 година населението му е под 300 души.

От основния басейн горещата вода (около 37 градуса по Целзий) се спуска надолу през множество малки водопади, изливащи се в малки и не много дълбоки карстови тераси.

термални извори в Италия

Легенда за Сатурния:

Историята разказва, че римският бог Сатурн, уморен от безкрайните войни между хората, изпраща гръмотевица на Земята. От нея се образувал вълшебен извор с топла сярна вода, която да успокоява хората.

Най-ранните сведения за Сатурния са от древноримския историк и писател Дионисий Халикарнаски, който пръв споменава селището. Първоначално то било населявано от пеласги*, а късно от етруски*. В последствие градът става римска колония. Интересното е, че и днес могат да се видят руини от градските стени останали от римско време.

пеласги* – палеобалкански племена, които според древногръцките автори обитавали териториите на Древна Гърция още преди елините. Считат се за едни от най-старите жители на Южните Балкани.

етруски* – древни племена, населявали северозападните части на Апенинския полуостров. Предшественици на римската цивилизация, оказали голямо влияние върху нея.

През 1300 година Сатурния се превръща в свърталище на местните престъпници и градчето е забравено в продължение на няколко века. Преоткрито е едва през 19-ти век, когато около термалните извори се изграждат няколко спа центъра. Днес изворите са популярна дестинация и се посещават ежедневно от стотици туристи.

изворите Сатурния

Църквата ‘Санта Мария Магдалена’ е сред големите забележителности в града. За първи път е спомената през далечната 1188 година. В нея се намира небезизвестната картина ‘Мадоната с младенеца’ (рисувана в края на 15-ти век), дело на италианския художник Бенвенуто ди Джовани.