Теракотената армия на първия китайски император!

Според  голяма част от археолозите запознати с находката, теракотената армия е едно от най-големите археологически открития на 20-ти век. Тя е част от най-големия погребален комплекс в света, а именно гробницата на Цин Шъхуан – първият китайски император, започнал строежа на Великата Китайската стена и обединил Китай. От 246 до 221 година преди Новата ера Цин Шъхуан е владетел на царство Цин. В периода 221-210 година преди Новата ера той управлява вече обединен Китай.

Теракотената армия е открита по случайност, тази находка е известна по цял свят, като дори взема участие и някои холивудски продукции.  Статуите са с височина между 175 и 190 сантиметра, като всяка една от тях е с различна позиция на ръцете, краката или изражение на лицето.

теракотената армияСнимка: static.thousandwonders.net

За находката се говори като за осмото чудо на света. През Септември 1987 година находката е обявена за осмото чудо на света от бившия президент на Франция Жак Ширак. Той твърди: ‘Чудесата на света бяха седем, но след откритието на теракотената армия можем да кажем, че вече са осем.

Теракотената армия е направена преди 2200 години. Създадена е по нареждане на първия китайски император Цин Шъхуан. Изграждането на статуите започва през 246 година преди новата ера, когато бъдещият император е само на 13 години. Целта на армията е да пази императора в отвъдния живот. След повече от 2200 години все още стои там, където е направена и говори за майсторството на хората от онова време.

теракотената армия в КитайСнимка: cdn.theculturetrip.com

Музеят на теракотената армия се състои от три зали. Първата зала е най-голяма, с размери 230 на 60 метра, като в нея са поместени около 6000 статуи на войници и коне. Втората зала е с размери 96 на 84 метра, в която може да се види подредбата на армията. Там са поместени статуи на стрелци, кавалерия и колесници. Тук също се намират и бронзовите колесници, за които се смята, че са на-голямото и сложно бронзово съкровище откривано някога. Всяка колесница тежи близо 1500 килограма и се състои от над 1700 части. Третата и най-малка зала е с размер 21 на 17 метра. В нея има само 68 теракотени статуи, като всички те са на главнокомандващи от армията.

осмото чудо в светаСнимка: static01.nyt.com

Интересен факт е, че теракотената армия не се състои само от войници. Редом със 8000 войници, 130 колесници и 670 коня, също така има и музиканти, акробати и наложници. Открити са статуи на водни птици, патици и жерави.

теракотената армия на първия китайски императорСнимка: i.pinimg.com

Изработването на статуите е отнело около 40 години. Вярва се, че изработването е започнало през 246 година преди Новата ера и е завършило 4 години след смъртта на императора – през 206 година преди Новата ера. Около 700 000 работника са взели участие в изработката на статуите и целия комплекс.

древна армияСнимка: www.globalmountainsummit.org

Гробницата е открита от местен фермер. Теракотената армия е останала недокосната, заровена под земята за около 2000 години, докато местен фермер не открил по случайност 3 от статуите, копаейки кладенец.

древна китайска армияСнимка: news.nationalgeographic.com

Невероятно, но няма статуи, които да са еднакви. Ако броят на статуите не е достатъчно впечатляващ, то фактът, че нито една статуя не се повтаря трябва да е впечатляващ. Това потвърждава мнението, че древните майстори са били изключително вещи. Всеки един от войниците има уникални лицеви черти. В зависимост от ранга и позицията, статуите имат различни прически, дрехи и лицеви изображения.

Не всичко е открито. За момента са разкопани само три галерии. Но това далеч не е всичко. Армията е само част от целия комплекс, който покрива внушителните 56 квадратни километра. Самият мавзолей е с височина от 75 метра и с площ от 350 квадратни метра. Разбира се, по-голямата част от това невъобразимо голямо откритие още не е разкопана. С напредването на разкопките все повече и повече статуи се подават от земята.

китайска терекотена армияСнимка: whereisyvette.files.wordpress.com

Гробницата на императора се намира на около километър от трите разкопани зали, като за нея се смята, че е херметически затворена. Археолозите все още не смеят да я разкопаят, поради опасността от окисляване на съдържанието, което може да бъда пагубно. Има сведения, че в гробницата са изградени планини и реки. Според легендите реките са от живак, а този, който наруши спокойствието на императора, ще бъде застигнат от зла участ.

терекотената армия на Цин ШъхуанСнимка: res.klook.com

Истина или не, легендите са част от тайните, които ни разкрива този подземен свят.