Космическият телескоп Хъбъл с поредното откритие!

Според доклади на НАСА от 2017 година, космическият телескоп Хъбъл е открил гигантска галактика. Името ѝ е IRAS 16399-0937 и е на разстояние 370 милиона светлинни години от Земята. Изключителното при нея е, че е около 100 милиона пъти по-ярка от Млечния път.

Галактиката IRAS 16399-0937
Хъбъл открил гигантска галактикаСнимка: sputniknews.com

На практика цялата тази галактика представлява огромен лазер, който излъчва микровълнови лъчи за сметка на видима светлина. Този процес се нарича мегамазер – когато компонент в галактиката, най-често газ, е в подходящо физично състояние, за да предизвика усилване на излъчваната светлина. В случая на IRAS 16399-0937, газовете увеличават многократно микровълновото излъчване.

Всяка една галактика излъчва в микровълновия спектър, но обикновено това излъчване е по-слабо от излъчванията в спектъра на видимата светлина. Както вече споменахме, това излъчване в Млечния път е около 100 милиона пъти по-слабо.

Телескопът на НАСА Хъбъл разкрива енергийната същност на IRAS 16399-0937. Изображението се състои от наблюдения, направени в различни дължини на вълните от два от основните инструменти на Хъбъл – камера, снимаща в спектъра на видимата светлина и камера, снимаща в спектъра на инфрачервената светлина (съответно ACS и NICMOS). Изключително високото качество на снимките направени от NICMOS позволява на астрономите да изучават структурата на гигантската галактика. По този начин учените успели да разберат, че галактиката има две ядра. Има предположения, че може би в далечното минало това са били две отделни галактики.

Двете части на галактиката са на разстояние една от друга от около 11 000 светлинни години, но плуват в един и същ облак от газ и прах. Въпреки голямото разстояние между двете ядра на IRAS 16399-0937, изглежда, че двете части си взаимодействат. Въз основа на направените наблюдения, учените твърдят, че в тази галактика се образуват нови звезди с изключително висока скорост.

Космическият телескоп на НАСА, Хъбъл
космически телескоп на НАСА Хъбъл

Друго интересно твърдение на НАСА е, че според наблюденията, в едната от двете половини, така наречената северна половина, има черна дупка с маса 100 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. Другата половина, южната, е съставена предимно от слабо йонизирани атоми и газове.