Телескопът Кеплер откри двойник на Слънчевата система!

Благодарение на новаторски изкуствен интелект и съвместна работа с Google, НАСА са открили планетарна система със същия брой планети като Слънчевата система. Това е системата с най-голям брой планети, откривани досега.

Системата с име Кеплер-90 се намира на 2545 светлинни години разстояние от Земята. Състои се от звезда подобна на Слънцето и 8 планети, обикалящи около нея. Досега учените бяха наясно, че около тази звезда има планети, но не предполагаха какъв е броят им.

Андрю Вандербърг от университета в Тексас споделя следното:

Това е мини копие на Слънчевата система! Имаме малки планети във вътрешността и големи по периферията, но всичко това е събрано в много по-малко пространство!

телескопът кеплерСнимка: iflscience.com

Телескопът Кеплер търси планети от 2009 година, като до този момент е открил хиляди. Астрономите от НАСА твърдят, че в информацията, която събира Кеплер има много повече, отколкото са смятали досега.

Благодарение на иновативен метод с помощта на Google, учените засичат колебанията в излъчваната от съответната звезда светлина. Колебанията са причинени от преминаващи планети пред звездата. Но досега не беше напълно сигурно, че колебанията са причинени от планети. С помощта на предоставената от Google невронна мрежа, НАСА могат много по-ясно да различат кога смущенията са от планета и кога са от нещо друго.

Точно както очаквахме, има невероятни факти скрити в архивите на Кеплер, чакащи за подходящия инструмент и технология, с които да бъдат откритиТова откритие доказва, че данните, които сме събрали с Кеплер през изминалите години съдържат изумителна информация и ще ги изследваме може би години наред!’ – споделя директор Пол Херц от отдела по астрофизика на НАСА във Вашингтон.

Откритието, на което се набляга в това изказване е именно в системата Кеплер-90. Новооткритата планета е наречена Кеплер-90и и за нея се смята, че е малка, гореща скална планета, обикаляща звездата за малко над две седмици.

система двойник на слънчевата системаСнимка: indianexpress.com

Същата невронна мрежа е използвана и при откритието на други планети. В системата Кеплер-80, намираща се на 1100 светлинни години разстояние, е открита планета с подобни размери на Земята.

Машина, която се самообучава, наистина може да блесне там, където има толкова много информация, че е непосилно за човек да проведе изследване!’ – твърди Кристофър Шол, представител на Google.

Благодарение на този нов метод, учените се надяват да направят още много главозамайващи открития, криещи се в събраната от Кеплер информация.