Телескопът Кеплер откри двойник на Слънчевата система!

Благодарение на новаторски изкуствен интелект и съвместна работа с Google, НАСА са открили планетарна система със същия брой планети като Слънчевата система. Това е системата с най-голям брой планети откриваните до сега.

Системата с име Кеплер-90 се намира на 2545 светлинни години разстояние от Земята. Състои се от звезда подобна на Слънцето и 8 планети обикалящи около нея. До сега учените бяха наясно, че около тази звезда има планети, но не предполагаха какъв е броят им.

Андрю Вандербърг от университет в Тексас твърди следното: ‘Това е мини копие на Слънчевата система! Имаме малки планети във вътрешността и големи по периферията, но всичко това е събрано в много по-малко пространство!

телескопът кеплерСнимка: iflscience.com

Телескопът Кеплер търси планети от 2009 година, като до сега е открил хиляди. Астрономите от НАСА твърдят, че в информацията, която събира Кеплер има много повече, от колкото са смятали до сега.

Благодарение на иновативен метод с помощта на Google, учените засичат колебанията във излъчваната от съответната звезда светлина. Колебанията са причинени от преминаващи планети пред звездата. Но до сега не беше напълно сигурно, че колебанията са причинени от планети. С помощта на предоставената от Google невронна мрежа, НАСА могат много по-ясно да различат кога смущенията са от планета и кога са от нещо друго.

Точно както очаквахме, има невероятни факти скрити в архивите на Кеплер, чакащи за подходящия инструмент и технология, с които да бъдат открити’ – твърди директор Пол Херц от отдела по астрофизика на НАСА във Вашингтон. ‘Това откритие доказва, че данните, които сме събрали с Кеплер през изминалите години съдържат изумителна информация и ще ги изследваме може би години наред!’ – завършва Херц.

Откритието, на което се набляга в това изказване е именно в системата Кеплер-90. Новооткритата планета е наречена Кеплер-90и и за нея се смята, че е малка, гореща скална планета, обикаляща звездата за малко над две седмици.

система двойник на слънчевата системаСнимка: indianexpress.com

Същата невронна мрежа е използвана и при откритието на други планети. В системата Кеплер-80, намираща се на 1100 светлинни години разстояние, е открита планета с подобни размери на Земята.

Машина, която се самообучава, наистина може да блесне там, където има толкова много информация, че е непосилно за човек да проведе изследване!’ – твърди Кристофър Шол, представител на Google.

Благодарение на този нов метод, учените се надяват да направят още много главозамайващи открития, криещи се в събраната от Кеплер информация.