Телескопът Кеплер откри двойник на Слънчевата система!

Благодарение на новаторски изкуствен интелект и съвместна работа с Google, НАСА намерили планетарна система със същия брой планети като Слънчевата система. Това е системата с най-голям брой планети, откривана до този момент и за нея бе съобщено през декември 2017 година.

Системата с име Кеплер-90 се намира на 2545 светлинни години разстояние от Земята. Състои се от звезда подобна на Слънцето и 8 планети, обикалящи около нея. Досега учените бяха наясно, че около тази звезда има планети, но не предполагаха какъв е броят им.

телескопът КеплерСнимка: iflscience.com

Андрю Вандербърг от университета в Тексас споделя следното:

Това е мини копие на Слънчевата система! Имаме малки планети във вътрешността и големи по периферията, но всичко това е събрано в много по-малко пространство!’

Телескопът Кеплер търси планети от 2009 година, като до деактивирането си през ноември 2018 година той откри хиляди. Астрономите от НАСА твърдят, че в информацията, която е събирал телескопът има много повече, отколкото са смятали досега.

Благодарение на иновативен метод с помощта на Google, учените засичат колебанията в излъчваната от съответната звезда светлина. Те са причинени от преминаващи планети пред звездата. Но до този момент не беше напълно сигурно, че колебанията са породени от планети. С помощта на предоставената от Google невронна мрежа, НАСА могат много по-ясно да различат кога смущенията са от планета и кога от нещо друго.

Точно както очаквахме, има невероятни факти скрити в архивите на Кеплер, чакащи подходящия инструмент и технология, с които да бъдат намерениТова откритие доказва, че данните, които сме събрали с него през изминалите години съдържат изумителна информация и ще ги изследваме може би години наред!’ – споделя директор Пол Херц от отдела по астрофизика на НАСА във Вашингтон.

система двойник на Слънчевата системаСнимка: indianexpress.com

Откритието, на което се набляга в това изказване е именно в системата Кеплер-90. Откритата планета е наречена Кеплер-90и и за нея се смята, че е малка, гореща скална планета, обикаляща звездата за малко над две седмици.

Същата невронна мрежа е използвана и при търсенето на други планети. В системата Кеплер-80, намираща се на 1100 светлинни години разстояние, е намерена планета с подобни размери на Земята.

Машина, която се самообучава, наистина може да блесне там, където има толкова много информация, че е непосилно за човек да проведе изследване!’ – твърди Кристофър Шол, представител на Google.

Благодарение на този нов метод, учените се надяват през следващите години да направят още много главозамайващи открития, криещи се в събраната от Кеплер информация!