‘Джеймс Уеб’ – телескопът, който ще ‘види’ и пчела на Луната

Най-новият космически телескоп на НАСА е толкова чувствителен, че би могъл да улови топлината отделяна от пчела, ако тя се намира на Луната, докато наблюдаващият е на Земята. Любопитен факт е, че някои насекоми, като земната пчела например, могат да регулират температурата си. Когато времето е студено пчелите работнички и майката вибрират с мускулите на крилата си, като по този начин се топлят и така продължават да работят въпреки ниските температури. Но да се върнем на телескопа.

Какво представлява той?

Най-големият до момента телескоп, който ще бъде изстрелян в космоса, тежи цели 6200 килограма! Целта му е да замени остарелия вече ‘Хъбъл’. Апаратът е кръстен на Джеймс Едуин Уеб*. По него съвместно работят Канадската космическа агенция, Европейската космическа агенция и НАСА.

Джеймс Едуин Уеб* – под негово управление САЩ изготвя програмата си за изпращане на човек на Луната, ръководител на НАСА в периода 1961 – 1968 година.

Телескопът, чието проектиране и конструиране отнело повече от 20 години, ще изучава Вселената, използвайки инфрачервената част на светлинния диапазон (инфрачервените лъчи са известни още и като топлинни лъчи).

С помощта на телескопа учените ще имат възможност да надникнат по-дълбоко в космоса откогато и да било! За първи път облаците от космически прах няма да се окажат препятствие, а това от своя страна е възможност за по-обстойното изследване атмосферите на екзопланетите. Нещо, което не е било възможно с досегашните телескопи.

Може би дори ‘Джеймс Уеб’ ще даде отговор на въпроса – сами ли сме във Вселената?

Не само, че ще търсим планети и слънчеви системи наподобяващи нашата, но и следи от вода, въглероден двуокис и кислород. Основната ни мисия е да разберем дали има живот в космоса!’ – споделя Питър Дженсън, ръководител на проекта.

За първи път ще имаме възможност да наблюдаваме звезди и галактики, останали невидими досега. Аз и целият екип се вълнуваме от това, което ни предстои. Така например, ако на повърхността на дадена планета има вода, то апаратът ще я заснеме. А ако има вода може да допуснем, че там ще има и живот!’ – Джон Мадър, старши астрофизик в Центъра за космически полети ‘Годард’ на НАСА, град Грийнбелт, щата Мериленд.

телескоп на НАСАСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Kevin Gill (CC BY-SA 2.0)

Телескопът ще бъде изстрелян с помощта на ракетата ‘Ариана 5’ от Гвианския космически център (космодрум на Франция) в град Куру, Френска Гвиана, Южна Америка.

Първоначално било планирано апаратът да бъде изведен в космоса през октомври 2018 година, но в сайта на НАСА бе публикувана информация, че изстрелването се отлага за периода март 2021 година. Причина за това са тестовете на апарата и слънчевия му щит, които ще отнемат повече време от предвиденото. От космическата агенция допълват, че забавянето няма да повлияе на предвидения календар за наблюдения.