Тахт е Рустам – древен будистки храм в Афганистан

Има места по света, които са толкова силно отдадени на определена религия, че е трудно да се предположи, че е възможно в миналото им да е проповядвана различна вяра. Афганистан е едно такова място, ислямска страна, която е силно предана на тази религия. Въпреки това, още преди настъпването на исляма, тези земи били важен център на будисткото учение.

Афганистан е древна пресечна точка на човешките миграции по Пътя на коприната. Археологически находки свидетелстват за хора, обитаващи земите на днешен Афганистан, още преди 50 000 години.  През вековете е дом на най-различни народи и свидетел на много военни кампании, включително тези на Александър Велики, Чингис хан и западните държави в модерната епоха.

За да се открият будистки следи на територията на днешен Афганистан, трябва да се търси наистина усърдно. За съжаление, голяма част от археологическите разкопки в страната са се превърнали в изоставени развалини след десетилетия на войни, музейните колекции били ограбени или необратимо повредени, а паметници като статуите на Буда в Бамиян били разрушени през 2001 година.

Скалата, в която е издълбан Тахт е Рустам
ступата Тахт е РустамСнимка: tobeytravels.wordpress.com

След разрушаването на уникалните статуи на Буда, ступата* Тахт е Рустам остава може би най-яркият пример за пред-ислямския период на Афганистан. За разлика от другите ступи, тази не е изградена на повърхността, а е изкопана в земята, подобно на каменните църкви в Етиопия.

ступа* – постройка с конусовиден или пирамидален силует, монументален обект на почит разпространен във всички будистки култури.

древен будистки храмСнимка: asiasociety.org

Върху самата ступа има изградена каменна хармика*, за която се вярва, че съхранявала реликви на Буда. Изкопът около самата ступа е дълбок 8 метра, а в стените му има пътека, водеща до дъното на изкопа, по която монасите обикаляли ступата.

каменна хармика* – помещение, което обикновено се изгражда на върха на ступата.

древен будистки скален храмСнимка: www.atlasobscura.com

В стената на изкопа има също така и отвор, през който се достига до изкопан в скалите манастир. Той се състои от 5 отделни пещери и няколко малки помещения, които били използвани за медитация. Малки отвори в тавана на пещерите позволяват навлизането на слънчева светлина във вътрешността на манастира. В него липсват всякакви декоративни елементи, но въпреки това той впечатлява с прецизната си изработка.

скален храм АфганистанСнимка: www.atlasobscura.com

Историците предполагат две възможни причини за това защо ступата е вкопана в земята, вместо да бъде изградена на повърхността. Едното обяснение е, че е направена по този начин с цел да се предпази манастира от евентуални нашественици. По този начин ступата не може да бъде забелязана от далечно разстояние. Другото обяснение са екстремните климатични условия в Афганистан – високи температури през горещите месеци и ниски през студените.

Афганистанското име Тахт е Рустам (в превод ‘Тронът на Рустам’) произлиза от историята на легендарна персийска фигура. След навлизането на исляма в Афганистан, когато били изгубени древните будистки познания в местността, ступата станала прочута като мястото, където Рустам се оженил за Тахмина. Рустам е един от най-легендарните герои от Шахнаме (Книгата на царете на Персия) и иранската митология.