Тахт е Рустам – древен будистки храм в Афганистан

Има места по света, които са толкова силно отдадени на определена религия, че е трудно да се предположи, че е възможно в миналото им да е проповядвана различна вяра. Афганистан е едно такова място, ислямска страна, която е силно предана на тази религия. Въпреки това, още преди настъпването на исляма, тези земи били важен център на будисткото учение.

Афганистан е древна пресечна точка на човешките миграции по Пътя на коприната. Археологически находки свидетелстват за хора, обитаващи земите на днешен Афганистан, още преди 50 000 години.  През вековете Афганистан бил дом на най-различни народи и свидетел на много военни кампании, включително тези на Александър Велики, Чингис хан и западните държави в модерната епоха.

За да се открият будистки следи на територията на днешен Афганистан, трябва да се търси наистина усърдно. За съжаление, голяма част от археологическите разкопки в страната се превърнали в изоставени развалини след десетилетия на войни, музейните колекции били ограбени или необратимо повредени, а паметници като статуите на Буда в Бамиян били разрушени през 2001 година.

Скалата, в която е издълбан Тахт е Рустам
ступата Тахт е РустамСнимка: tobeytravels.wordpress.com

След разрушаването на уникалните статуи на Буда, ступата* Тахт е Рустам остава може би най-яркият пример за пред-ислямския период на Афганистан. За разлика от другите ступи, тази не е изградена на повърхността, а е изкопана в земята, подобно на каменните църкви в Етиопия.

ступа* – постройка с конусовиден или пирамидален силует, монументален обект на почит разпространен във всички будистки култури.

древен будистки храмСнимка: asiasociety.org

Върху самата ступа има изградена каменна хармика (помещение, което обикновено се изгражда на върха на ступата), за която се вярва, че съхранявала реликви на Буда. Изкопът около самата ступа е дълбок 8 метра, а в стените му има пътека, водеща до дъното на изкопа, по която монасите обикаляли ступата.

будистки храм АфганистанСнимка: 8319-presscdn-0-95.pagely.netdna-cdn.com

пред-ислямски АфганистанСнимка: www.atlasobscura.com

В стената на изкопа има също така и отвор, през който се достига до изкопан в скалите манастир. Той се състои от 5 отделни пещери и няколко малки помещения, които били използвани за медитация. Малки отвори в тавана на пещерите позволяват навлизането на слънчева светлина във вътрешността на манастира. В него липсват всякакви декоративни елементи, но въпреки това той впечатлява с прецизната си изработка.

скален храм АфганистанСнимка: www.atlasobscura.com

будистки скален храмСнимка: www.atlasobscura.com

Историците предполагат две възможни причини за това защо ступата е вкопана в земята, вместо да бъде изградена на повърхността. Едното обяснение е, че е направена по този начин с цел да се предпази манастира от евентуални нашественици. По този начин ступата не може да бъде забелязана от далечно разстояние. Другото обяснение са екстремните климатични условия в Афганистан – високи температури през горещите месеци и ниски през студените.

древен будистки скален храмСнимка: www.atlasobscura.com

Афганистанското име Тахт е Рустам (в превод ‘Тронът на Рустам’) произлиза от историята на легендарна персийска фигура. След навлизането на исляма в Афганистан, когато били изгубени древните будистки познания в местността, ступата станала прочута като мястото, където Рустам се оженил за Тахмина. Рустам е един от най-легендарните герои от Шахнаме (Книгата на царете на Персия) и иранската митология.