Откриха татуировки върху мумифицирани тела на повече от 5000 години

Не само в днешно време, но и в далечното минало хората също са си правили татуировки. Доказателство за това са двете мумии, намиращи се в Британския музей, известни още като мумиите от Гебелейн*. Заедно с още четири мумифицирани тела са били предадени в музея на съхранение през далечната 1900 година.

Гебелейн* – древноегипетски град.

Проучването е извършено през 2017 година и в последствие е публикувано в списание ‘Науката Археология’. Благодарение на него учените са открили фигуративни татуировки, направени в периода 3351 – 3017 година преди Новата ера. Някои от тях наподобяват животни и предвид възрастта на мумиите, може да се каже, че това са едни от най-старите татуировки в света!

Едната мумия е на жена, а другата на мъж. Интересното е, че на рамото на жената експертите са открили 4 последователни малки S-образни линии и една L-образна в областта на корема. При мъжа и двете татуировки са на рамото – една фигура на бик и една на овца.

последователните S-образни линиитатуировка на мумия

татуировка на мъжататуировка върху мумифицирани останки

Учените имат няколко предположения, обясняващи татуировките на жената. Според тях е възможно те да са свързани с някакви ритуални танци от времето преди египетските династии, а също така е възможно да бележат социален статус или притежанието на знания и умения свързани с магия.

мумифицираните останки на женатамумифицирани останки на жена

Докато разгадаване символиката на татуировките при жената се оказало сравнително трудна задача за експертите, то при тези на мъжа нямало особено голямо затруднение. Според тях двете татуировки в горната част на ръката му символизират мъжественост, тъй като в древността бикът се свързвал със сила и превъзходство.

Проведени в миналото изследвания установили, че мъжът най-вероятно е починал от прободна рана от към гърба, когато бил на възраст между 18 и 21 години, както и че най-вероятно бил червенокос.

мумифицираните останки на мъжамумифицирани останки на мъж

мумифицираните останки на мъжамумифицирани останки

Човешките останки са открити преди повече от век в древни египетски гробници край град Гебелейн. От десетилетия те са изложени в Британския музей, но при предходните им изследвания татуировки не са били открити.

Учените обясняват пропуска на татуировките още тогава с това, че на дневна светлина те по-скоро наподобявали тъмни петна. Но благодарение на последните проучвания, по време на които са използвани инфрачервена спектроскопия и компютърна томография, ‘пропускът е отстранен’.

мумияСнимки: www.britishmuseum.org

Изследването ни даде възможност да разберем, че татуировките са направени от сажди. Съдейки по медните инструменти, които са били намерени край мумифицираните останки на жената, допускаме, че са били използвани за направата на самите татуировки. Откритието доказва, че фигуративното татуиране в Африка е започнало с около 1000 години по-рано, отколкото се смяташе досега’ – споделя Даниел Антоан, куратор в Британския музей.

‘Нещо повече, досега се приемаше, че татуировките в Древен Египет са били характерни само при жените, но се оказва, че допускането ни е било неправилно!’ – завършва Антоан.