Тежката стъпка на таралежа

Таралежът е бозайник, който принадлежи към семейство Таралежови, царство животни. Може да се срещне както в гори, така и в паркове и градинки. Обитава почти всички континенти, като предпочита териториите с умерен и субтропичен климат.

Любопитен факт свързан с таралежите е, че бодлите, покриващи страничната и горната част на тялото им всъщност са видоизменени удебелени косми.

таралежСнимка: www.tehcute.com

Таралежите са сравнително дребни бозайници, достигащи до около 25-30 сантиметра дължина, като тук се включва и опашката. Муцунката им е остра и издължена. Теглото им варира според сезона – между 700 и 1100 грама, като през есента са най-тежки.

таралеж в диняСнимка: epicpix.com

Имат къси крачета и въпреки миловидния си вид не оставайте с впечатлението, че са беззащитни и страхливи! Те могат да развият скорост от около 2 метра в секунда и без да се поколебаят ще нападнат змия, ако се почувстват застрашени. Не е тайна, че живеещите в къщи с градини се борят ефективно с проблема със змиите, като си вземат таралеж за домашен или по-точно градински любимец. Змиите са след любимите им храни, а като добавим и това, че са превилигеровани да са естествено имунизирани срещу отровата им (благодарение на протеина еринацин), няма причина те да не са включени в менюто им. Хранят се и с насекоми, охлюви, червеи, гущери, жаби и дори дребни птици и гризачи. Въпреки богатото местно меню, обичат да похапват също гъби, жълъди и плодове.

таралеж в гора

Естествени врагове на таралежа са енота, бухала, лисицата и язовеца. В случай на опасност бързо се свива на топка, като по този начин става трудно да бъде надвит. Но освен да бяга бързо, таралежът може и да се катери и плува. Но това не се отнася за всички видове таралежи, защото например африканският таралеж не може да плува. Вероятно не е развил тази си способност поради по-малкото водни басейни на Черния континент.

малък таралежСнимка: www.irishexaminer.com

Таралежът живее в изоставени дупки, а в случай на необходимост сам си изкопава такава в земята. Той е самотник и си търси партньор единствено през пролетта, когато е и размножителният му период. Обикновено бременността трае около 6 седмици, като се раждат от 4 до 8 розови и голи таралежчета, тежащи по около 15 грама. Бодлите на новородените израстват буквално за броени часове, но остават слепи до около 20-тия си ден. Въпреки че стават напълно самостоятелни на около 40-ти си ден, половата зрялост при тях настъпва едва на 9-10-тия месец. В естествена среда живеят обикновено между 4 и 5 години, но отглеждани от човека те достигат и до 7-годишна възраст.

бебе таралежСнимка: subscribe.ru

бебе и майка таралежСнимка: www.boredpanda.com

Любопитен факт свързан с таралежите е, че подобно на мечките, костенурките и лалугерите, те също спят зимен сън. Подготовката за него започва още през месец октомври и се събуждат едва през пролетта. Тези отглеждани в домашни условия не спят зимен сън.

таралеж бозайникСнимка: www.boredpanda.com

Таралежът е нощно животно и ловува предимно вечер, докато през деня обикновено спи. Късно вечер шумът от ходенето му често може да се обърка с това на човек.