Тайландска кралица умира, само защото било забранено да бъде докосвана

Историята помни не едно и две странни обстоятелства, при които кралски особи срещнали смъртта си. Може би едно от най-необичайните било това, при което умира кралица Сунанда Кумариратана (1860-1880 година). Тя била първата от общо трите съпруги на краля на Сиам (днешен Тайланд) – Чулалонгкорн*.

крал Чулалонгкорн* – управлява страната в периода 1868-1910 година. По време на неговото властване се въвеждат особено важни за кралството реформи, сред които премахването на робството.

кралица Сунанда Кумариратанакралица Сунанда КумариратанаСнимка: www.thevintagenews.com

Всичко започва с посещение на кралицата в семейната лятна резиденция ‘Банг Па-Ин’ (намирала се извън Банкок) през месец май 1880 година. Достъпът до нея бил възможен единствено по вода и поради тази причина бременната по това време Сунанда Кумариратана пътувала с лодка. Тя била придружавана от дъщеря си Карнаборн Бейраратана, която нямала дори навършени 2 години. Лодката им била теглена от друга по-голяма, на която имало няколко слуги и охрана. За нещастие силни течения преобръщат плавателния съд, в който се намирала кралицата и тя и детето се оказали във водите на река Чао Прая.

кралица Сунанда Кумариратана и принцеса Карнаборн Бейраратанакралица и принцеса на ТайландСнимка: www.thevintagenews.com

лятна резиденция ‘Банг Па-Ин’кралска лятна резиденцияСнимка: www.thevintagenews.com

Никой от присъстващия антураж не посмял да се притече на помощ на кралицата и принцесата. Смята се, че главният пазач така и не дава заповед за спасяването им. В резултат от бездействието на слугите и охраната от голямата лодка три човешки живота си отиват! Колкото и невероятно да звучи, но всички стояли и гледали, а причината затова бил строг древен обичай. Според него било абсолютно забранено членовете от кралското семейство да бъдат докосвани от обикновени хора. Всеки осмелил се да пристъпи този закон бил наказван със смърт.

Но освен него, в тази ситуация решаваща роля изиграло и поверие, според което спасяването на човек от удавяне носело нещастие и лош късмет на притичващия се на помощ. Вярвало се, че чрез спасяването човек се намесва в делата на духовете, живеещи във водата.

кралица на ТайландСнимка: www.historyofroyalwomen.com

След като кралят научил за нещастието, въпреки спазените закон и древно поверие, той хвърлил в затвора главния пазач. Доколкото е известно, от всички съпруги кралят най-много обичал Сунанда Кумариратана. Историята разказва, че погребалното ѝ шествие било най-скъпото в историята на това азиатско кралство. В двора на лятната резиденция, към която кралицата пътувала, владетелят поставил паметник на нея и детето им.

паметникът, издигнат в чест на кралицатапаметник издигнат в чест на тайландска кралицаСнимка: www.thevintagenews.com

Други, също не по-малко странни обстоятелства, при които умират владетели са:

  • Крал Хенри I – далновиден владетел, който въпреки че е трети поред за короната, в крайна сметка се качва на престола. Управлява страната в периода 1100-1135 година, като за това време прокарва успешно множество финансови и административни реформи. И ако знаем, че не е починал в битка или в следствие на заговор, логичният въпрос е – как е умрял?

    И отговорът е – от хранително отравяне. Смята се, че въпреки предупреждението на личния му лекар, кралят все пак консумирал ястие от змиорки.

  • Кралят на Гърция Александрос I – управлява страната в периода 1917-1920 година. Инцидентът с него се случил докато се разхождал с кучето си Фриц в градината на летния му дворец, разположен край Атина. Неочаквано домашния му любимец бил нападнат от маймуна, притежание на един от служителите в двореца. Докато се опитвал да разтърве биещите се животни, в крайна сметка кралят също пострадал, защото маймуната успяла да го ухапе по крака. Раната се инфектирала и 3 дни по-късно владетелят умира.