‘Супер хората’ – научна фантастика или близка реалност?

Супер хората може да се появят след само 15 години благодарение на компютърен чип имплантиран в мозъка, отключващ потенциала на човека!

Според водещ технологичен предприемач не сме далеч от момента, в който ‘най-мощният инструмент на човешкото тяло ще бъде хакнат’. Нещо повече, по този начин хората ще имат възможност да си купуват нови спомени и да изтриват нежеланите.

двете половини на човешкия мозък

По време на една от най-известните технологични конференции в света Web Summit (провеждана в Лисабон), Браян Джонсън* споделя, че отключването на истинския потенциал на ума е ‘най-важното нещо’, което човечеството може да постигне.

Браян Джонсън* – основател на Kernel. Компания, която разработва технология, чрез която в бъдеще да се лекуват неврологични заболявания.

Ние сме екип от невролози и инженери водени от убеждението, че изследването на човешкия мозък е най-неотложното и значимо предизвикателство на съвремието ни. От две десетилетия провеждаме изследвания, които ще доведат до така желания пробив. Работим в тясно сътрудничество с частни партньори и най-добрите учени в света, за да създадем инструментите, които ще направят бъдещето на неврологията възможно’ – Браян Джонсън.

Първата цел, която са си поставили от компанията, е разработването на чип, който ще помага в борбата с болестите. А след това екипът на Джонсън ще работи по въпроса за развитието на мозъка с цел придобиване на свръхчовешки способности.

Пред аудиторията на конференцията, Браян Джонсън заявява следното:

Очаквам през следващите 15-20 години да разполагаме с достатъчно богат набор от инструменти, подобряващи работата на мозъка, с чиято помощ да бъдем способни да си отговорим на въпроси като: Можем ли да имаме съвършена памет? Можем ли да изтрием спомените си? Можем ли да увеличим скоростта на учене? Можем ли да общуваме телепатично?

Представете си следния сценарий, в който искате да разберете какво е било да си каубой в американския запад през 19-ти век… и някой създава този спомен. Бихте могли да си закупите този спомен и да го преживете!’

мозък

На въпроса дали наличието на подобен род чипове няма да създаде разделение в обществото на такива, които могат и на такива, които няма да могат да си го позволят, Браян Джонсън отговаря:

Вярвам, че подобна технология ще бъде толкова достъпна, колкото са и смартфоните в днешно време. Не знам защо това да не е основната цел на човешката раса, тъй като всичко, което правим произлиза от мозъка!’

През изминалия век значително разширихме понятието за това, какво означава да си човек. Постигнахме забележителни пробиви в науката и технологиите, които ни отведоха до Луната, поставихме основата на интернет и намерихме лек за много болести, от които страдахме в продължение на векове. А сега въпросът е готови ли сме за ‘следващото ниво’?