Стъпаловидният кладенец Чанд Баори в Индия

Чанд Баори е стъпаловиден кладенец изграден преди около 1000 години в близост до малкото селце Абанери в провинция Раджастан, Индия. Това е един от най-големите стъпаловидни кладенци в света, както и един от най-красивите. Построен е по време на управлението на цар Чанда през 9-ти век.

Стъпаловидните кладенци, наричани още ‘баори’, са уникални за Индия. В стените им са изградени стъпала, които стигат до дъното на кладенеца, където е водата.

древен кладенец в ИндияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Chetan (CC BY-SA 3.0)

Подобни кладенци се строели в региони, в които нивото на валежите е ниско, за да подсигурят вода за населението през цялата година. Учените не са сигурни защо са изградени по този начин, но някои смятат, че освен да събира дъждовна вода, тези кладенци са играели важна роля в социалния живот на хората. Археолози и историци са на мнение, че тези кладенци се използвали и като обществена трибуна, където хората се събирали, за да обсъждат различни социални въпроси, да провеждат гласуване и други.

стъпаловиден кладенецСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Vetra (CC BY-SA 3.0)

Чанд Баори се състои от 3500 стъпала, които водят до дъното му, на 20 метра под земната повърхност. Кладенецът има изключителна симетрия и точна геометрия, а стъпалата оформят нещо като лабиринт. Цялостната форма на структурата е квадратна, като върху три от стените има стълби, стигащи до водата. Върху четвъртата стена има изградена триетажна постройка с две тераси, украсени с различни скулптури и стълбове. Вярва се, че сградата била като резиденция за царя и царицата, тъй като вътре има няколко спални, ниши с богата украса, както и театрална сцена.

Днес тази техника за изграждане на кладенци вече не се използва, тъй като има много по-практични варианти. С времето стъпаловидните кладенци се трансформирали от необходимост за населението в туристическа атракция!