Стълбите в ‘Котела на Дявола’ – Еквадор

‘Котелът на Дявола’ (Pailon del Diablo) е голям водопад, намиращ се близо до град Банос в Еквадор. В скалите, от които пада водата, има изградена серия от пътеки, стълбища, площадки и мостове, водещи до приказна гледка. Водопадът се захранва от водите на река Рио Верде, извираща от територията на Бразилия.

Стълбите в Котела на ДяволаКотелът на ДяволаСнимка: pinimg.com

Преходът около водопада е изграден по начин, който позволява на посетителите да се почувстват като част от природата. Лесно е да се разбере защо това място e толкова популярно сред туристите в Еквадор. Стълбището около самия водопад е съобразено изцяло по начин, който го прави да изглежда като част от пейзажа. Взети са под внимание гъстата растителност, извивките на скалите, както и естествения път на водата.

водопад в ЕквадорСнимка: blogspot.com

След преход от около километър през гората се достига до дървен мост, от който се разкрива водопадът ‘Котелът на Дявола’. След него започва истинското преживяване по пътеката, заобикаляща падащата вода. По протежение на прехода има няколко площадки, от които посетителите могат да се насладят на изумителните гледки от различни ъгли.

Дървеният мост, от който се разкрива водопадатуристическа забележителност ЕквадорСнимка: www.wikimedia.org

красотата на природатаСнимка: pinimg.com

Това е едно от малкото места на планетата, където туристическата обиколка включва провиране през нисък тунел, изрязан в скалите, в който пръска вода от водопада. На места дори посетителите могат да прекосят падащата вода, където е по-слаба разбира се, и да се озоват в ниша зад нея. Твърди се, че шумът от водопада е толкова силен, че е невъзможно да се говори с друг човек.

Скалите в каньона на водопадапреход около водопадСнимка: notyouraverageamerican.com

Площадка на няколко метра от падащата водатуристическа забележителностСнимка: notyouraverageamerican.com

Тунел, изсечен в скалатаприродна забележителност ЕквадорСнимка: notyouraverageamerican.com

Ниша зад водопадастълбите в Котела на ДяволаСнимка: notyouraverageamerican.com

Голямото разнообразие от животински и растителни видове по бреговете на реката в комбинация с влажните и стръмни скали, прорязани с пътеки, превръщат всяка една стъпка в наслада за сетивата. Деликатната светлина, цветовете на гората и малките бързеи под водопада допълват усещането за съвършенство и хармония.