Стъклените цветни плажове по бреговете на Форт Браг

През 1906 година един от плажовете в град Форт Браг, щата Калифорния (известен още като ‘Площадка 1’), бил превърнат в сметище. Там се изхвърляло всичко – от стъкло и стари електроуреди до автомобилни части. Когато боклуците ставали много, част от тях се изгаряли, за да се освободи място за нови.

Но през 1943 година площадката за отпадъци се напълнила и това наложило обособяването на нова (‘Площадка 2’), използвана в периода 1943 – 1949 година. В последствие бунището се преместило на север – в ‘Площадка 3’, използвана до 1967 година. Днес мястото е известно като Стъкления плаж.

стъклен плажСнимка: pixabay.com Автор: KoksharovaLisa

В продължение на шест десетилетия, трите плажа събирали боклуците от града и не малко от тях попадали в океана. През 1967 година Националният съвет за управление на водните ресурси в Калифорния преустановява функционирането на площадките за отпадъци. Но щетите, в следствие от замърсяването, били огромни, което наложило провеждането на множество акции по почистването им.

През следващите няколко десетилетия част от отпадъците се разложили, а металите се събрали и продали за скрап или се използвали за направата на арт инсталации. По някогашните сметища останали предимно стъкла и с течение на времето вълните ги натрошили и загладили в цветни камъчета.

Площадка 2’ и Стъкленият плаж (‘Площадка 3’) са достъпни след кратко спускане по скалите, които ги заграждат. ‘Площадка 1’ е на около 400 метра южно от ‘Площадка 2’ и е достъпна пеша, от януари 2015 година, след като се отваря северната част от крайбрежната алея във Форт Браг.

стъклен плаж в КалифорнияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Ryanx7 (CC BY-SA 4.0)

След продължително почистване, през октомври 2002 година, териториите на Стъкления плаж стават част от природния парк МакКеричър, а някогашните площадки 1 и 2 се включват в градския парк.

Между 1000 и 1200 туриста посещават стъклените плажове всеки ден през летния сезон. За съжаление с всяка изминала година цветните камъчета намаляват не само в резултат от естествените процеси, но и защото посетителите си вземат от тях за спомен.

стъклен плаж туристическа дестинация

Днес подобни плажове има в град Владивосток (Русия), Бениша (щата Калифорния) и Ханапепе (щата Хавай).