Стъклените цветни плажове по бреговете на Форт Браг

През 1906 година един от плажовете в град Форт Браг, щата Калифорния (известен още като ‘Площадка 1’), бил превърнат в сметище. Там се изхвърляло всичко – от стъкло и стари електроуреди до автомобилни части. Когато боклуците ставали много, част от тях се изгаряли, за да се освободи място за нови.

цветни стъклени камъни

Но през 1943 година площадката за отпадъци се напълнила и това наложило обособяването на нова (‘Площадка 2’), използвана в периода 1943 – 1949 година. В последствие бунището се преместило на север – в ‘Площадка 3’, използвана до 1967 година. Днес мястото е известно като Стъкления плаж.

цветни камъни по бреговете на Форт Браг

В продължение на шест десетилетия, трите плажа събирали боклуците от града и не малко от тях попадали в океана. През 1967 година Националният съвет за управление на водните ресурси в Калифорния преустановява функционирането на площадките за отпадъци. Но щетите, в следствие от замърсяването, били огромни, което наложило провеждането на множество акции по почистването им.

стъклен плаж

През следващите няколко десетилетия част от отпадъците се разложили, а металите се събрали и продали за скрап или се използвали за направата на арт инсталации. По някогашните сметища останали предимно стъкла и с течение на времето вълните ги натрошили и загладили в цветни камъчета.

Площадка 2’ и Стъкленият плаж (‘Площадка 3’) са достъпни след кратко спускане по скалите, които ги заграждат. ‘Площадка 1’ е на около 400 метра южно от ‘Площадка 2’ и е достъпна пеша, от януари 2015 година, след като се отваря северната част от крайбрежната алея във Форт Браг.

стъклени камъни по бреговете на Калифорния

След продължително почистване, през октомври 2002 година, териториите на Стъкления плаж стават част от природния парк МакКеричър, а някогашните площадки 1 и 2 се включват в градския парк.

стъклени плажове

Между 1000 и 1200 туриста посещават стъклените плажове всеки ден през летния сезон. За съжаление с всяка изминала година цветните камъчета намаляват не само в резултат от естествените процеси, но и защото посетителите си вземат от тях за спомен.

стъклени плажове в КалифорнияСнимки: www.allamazingplaces.com

Днес подобни плажове има в град Владивосток (Русия), Бениша (щата Калифорния) и Ханапепе (щата Хавай).