Странни обекти на повърхността на Червената планета!

От хиляди години хората се взират в нощното небе и си задават въпроси за планетата Марс. След Земята, тя е мястото с най-благоприятни условия за живот в Слънчевата система. Но дали е имало някога живот там?

Възможността за живот на Марс е обект на значителен интерес от страна на астрономите, поради близостта на планетата до Земята и множеството сходства. Световните космически агенции провеждат десетки мисии, търсещи следи от живот на Червената планета, но според много хора доказателствата са точно пред нас.

Откакто НАСА обяви снимките направени от роувъра Curiosity за публично достъпни, хиляди ентусиасти твърдят, че на тях се виждат доказателства за живот на Марс. Ще ви представим няколко снимки от архивите на НАСА, които без съмнение са изключително интересни.

 • Лъжица – трудно е да се отрече, че този обект наподобява обикновена лъжица. Това, което е още по-странно е, че този обект сякаш се носи над повърхността, докосвайки земята само с единия си край.

  Червената планетаСнимка: www.look4ward.co.uk Автор: НАСА

 • Мистериозна фигура – някои предполагат, че фигурата е зрителна илюзия, други, че е обикновена скала, а трети, че е статуя останала от древна цивилизация.

  снимки от МарсСнимка: www.look4ward.co.uk Автор: НАСА

 • Марсиански Стоунхендж – извънземният Стоунхендж получил това име, тъй като камъните са подредени, следвайки същия модел като този на древния монумент в Англия, носещ това име. Едни от теориите са, че това е резултат от силата на ветровете на Марс в комбинация с ерозия на скалите. Други са на мнение, че това е древен монумент, издигнат като тези на Земята.

  мистериозни обекти на МарсСнимка: www.look4ward.co.uk Автор: НАСА

 • Русалка – повечето хора вижда на тази снимка скала с причудлива форма. Но има и такива, които виждат статуя на русалка, подобна на тази в Копенхаген.

  странни обекти на Червената планетаСнимка: www.look4ward.co.uk Автор: НАСА

 • Шлем – това несъмнено изключително много наподобява военен шлем от Първата световна война. Но ако е така, как се е озовал там? Кой го е използвал и кога?

  древна цивилизация на МарсСнимка: www.look4ward.co.uk Автор: НАСА

 • Пирамида – едно от най-забележителните открития в снимките предоставени от НАСА несъмнено е този обект, с размерите на автомобил, който прилича на връх на пирамида. Да, не е изключено да е резултат от влиянието на атмосферните условия на Марс, но правилните ъгли и правите ръбове без съмнение будят любопитството ни.

  развита цивилизация на МарсСнимка: www.look4ward.co.uk Автор: НАСА

Интересно е, че през март 2013 година от НАСА направиха изявление, в което се твърди, че преди милиони години Марс може би е бил много по-приветлив и е можел да поддържа живот като този на Земята. Възможно ли е в миналото на Червената планета да е имало развита цивилизация, чиито останки да наблюдаваме днес или обектите, които виждаме на тези снимки не са нищо повече от проява на парейдолия*?

парейдолия* – психично явление, породено от неясно, неопределено и лошо разпознаване на обект.