Събарянето на театър в Италия разкри стотици златни монети от римско време

През първата половина на месец септември 2018 година от Министерството на културата в Италия съобщиха за забележителна находка, направена по време на събарянето на стар музей. Става въпрос за близо 300 древни златни монети от римско време, открити в град Комо, Северна Италия (намира се на около 50 километра от град Милано).

От първоначалния преглед на 27 от монетите, всяка с тегло от около 4 грама, експертите заключват, че те датират от края на Западната Римска империя, тоест от около 5-ти век от Новата ера. Златото било намерено в нещо като каменна урна в мазето на театър ‘Кресони’. Интересното е, че самата урна е с нетипичен за времето си дизайн.

каменна урна със златни монети

Малко след като откритието бе обявено, по италианските медии тръгва слух, че стойността на златните монети вероятно достига милиони евро. Но към настоящия момент това е нищо повече от теория и единствено след извършване на необходимите изследвания може да се определи каква е стойността на откритото римско злато.

Все още не знаем в детайли каква е историческата и културна стойност на самото откритие, но от археологическа гледна точка районът на Северна Италия е истинско съкровище’ – споделя културният министър Алберто Бонисоли.

каменна урна със златни монети Италия

Любопитен факт свързан със златните монети е, че недалеч от мястото, където са били открити се намира и древноримският град Новум Комум, в който някога търговията процъфтявала.

Нумизматът доктор Мария Грация Фачинети споделя:

От начина, по който монетите са заровени съдя, че в случай на опасност е можело те бързо и лесно да се вземат. Подредени са по ролки, подобно на тези, които може да видим в съвременните банки. Това от своя страна ни кара да мислим, че собственикът им не е бил частно лице, а по-скоро институция подобна на банка. Сред монетите открихме такива гравирани с лика на императорите Хонорий, Валентиниан III, Лъв I, Антемий и Либий Север, от което заключваме, че те са изсечени не по-късно от 474 година от Новата ера’.

златни монети

Какво знаем за театър ‘Кресони’?

Театърът отваря врати през далечната 1870 година, а по-късно на негово място заработва киносалон. От 1997 година насам сградата окончателно преустановява своята дейност. Имало е план тя да бъде разрушена и на нейно място да се изгради луксозна резиденция.

златни монети от римско времеСнимки: allthatsinteresting.com

От министерството допълват, че процесът по събарянето на сградата е преустановен, за да се даде възможност на археолозите да извършат разкопки на мястото. Към момента монетите се намират в лаборатория в Милано, където се изследват.