Стивън Хокинг: Тихите хора имат най-гръмки умове

Детство

Стивън Уилям Хокинг е роден на 8-ми януари 1942 година в Оксфорд, Англия и е най-голямото от общо четирите деца (Стивън, Мери, Филипа и Едуард) на Франк и Изабел Хокинг. Както често пъти астрофизикът обичаше да отбелязва по повод рождението си – ‘точно 300 години след смъртта на Галилео Галилей’.

Майка му е с шотландски произход и през 30-те години на миналия век завършва Оксфорд – нещо, което по това време малко жени можели да си позволят. Баща му бил уважаван медицински изследовател, също възпитаник на университета.

Стивън Хокинг велик ученСнимка: www.hawking.org.uk

Образование

Знаехте ли, че Стивън Хокинг не се славел като отличен ученик? Предвид научните му постижения това звучи невероятно! Но неговите интереси били насочени към неща, за които не се преподавало в училище. Той имал голям интерес към бордовите игри и заедно със свои приятели създал няколко такива. Отново с приятели, но вече като тийнейджър, сглобява компютър от рециклирани части за решаване на елементарни математически уравнения.

На 17-годишна възраст постъпва в Университетския колеж в Оксфордския университет, където искал да учи математика, но тъй като нямало подобна специалност се насочва към физиката и по-конкретно към космологията. Дипломира се през 1962 година, след което записва магистратура в Кеймбридж. През 1968 година става член в Института по астрономия в университета.

През октомври 2017 година от Кеймбридж публикуват на сайта си докторската дисертация на Хокинг от 1966 година – ‘Свойствата на разширяващите се Вселени’. Интересът към нея бил огромен и само в рамките на първия ден била прегледана повече от 60 000 пъти.

Семейство и деца

На новогодишно парти през 1963 година среща бъдещата си съпруга Джейн Уайлд. Сватбата им е през 1965 година и имат три деца – Робърт, Луси и Тимъти. През 1990 година Хокинг напуска съпругата си заради една от медицинските сестри, които се грижели за него – Илейн Мейсън. Женят се през 1995 година, но се развеждат 9 години по-късно. Не след дълго се жени повторно за Джейн, а заедно с дъщеря си Луси пише 5 книги за деца, представящи науката по достъпен начин.

Семейство Хокингсемейство Хокинг

Заболяването на Хокинг

На 21-годишна възраст е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (нервите, контролиращи мускулите спират да функционират). Той споделя, че до известна степен болестта му го превърнала в учения, когото познаваме днес.

Поради прогресивното развитие на болестта от 1969 година астрофизикът започва да използва инвалидна количка, а от средата на 70-те години един от неговите студенти му помага в научната работа. След извършена трахеотомия, през 1985 година, Хокинг губи гласа си, но компютърен програмист от Калифорния създава програма, чрез която да общува с хората. От този момент медицински сестри полагат грижи за него 24 часа в денонощието.

ненадминат генийСнимка: www.hawking.org.uk

Публикувани книги

През годините в съавторство или самостоятелно Стивън Хокинг пише 15 книги благодарение, на които науката става по-достъпна и разбираема за хората.

Стивън Хокинг и космоса

През 2007 година, на 65-годишна възраст, Стивън Хокинг посещава космическия център ‘Джон Ф. Кенеди’ (космодрум на НАСА в щата Флорида), където има възможност ‘да опита’ среда без гравитация. Предвид деликатното си здравословно състояние той така и не използва безплатния си билет за полет в космоса, предоставен му от Ричард Брансън, собственик на космическата компания Virgin Galactic.

Хокинг в безтегловна средаСнимка: www.publico.es

Документални филми и участия в сериали

Има епизодични участия в различни сериали, сред които Семейство Симпсън, Семейният тип, Футурума, Теория за големия взрив, Стар Трек: Следващото поколение и други. Неговият електронен глас дори е част от песента на Пинк Флойд – ‘Продължавай да говориш’. През 1992 година излиза документален филм за него озаглавен ‘Кратка история на времето’, а през 2014 година и ‘Теория за всичко’.

Умира на 14-ти март 2018 година в град Кеймбридж, Англия.