Стивън Хокинг: Тихите хора имат най-гръмки умове

Детство

Стивън Уилям Хокинг е роден на 8-ми януари 1942 година в Оксфорд, Англия и е най-голямото от общо четирите деца (Стивън, Мери, Филипа и Едуард) на Франк и Изабел Хокинг. Както често пъти астрофизикът обичаше да отбелязва по повод рождението си – ‘точно 300 години след смъртта на Галилео Галилей’.

Стивън Хокинг и сестра му ФилипаСтивън и Филипа ХокингСнимка: learningtoytips.com

Стивън Хокинг като детеСнимка: learningtoytips.com

Майка му е с шотландски произход и през 30-те години на миналия век завършва Оксфорд – нещо, което по това време малко жени можели да си позволят. Баща му бил уважаван медицински изследовател, също възпитаник на университета.

Образование

Знаехте ли, че Стивън Хокинг не се е славел като отличен ученик? Предвид научните му постижения това звучи невероятно! Но неговите интереси били насочени към неща, за които не се преподавало в училище. Той имал голям интерес към бордовите игри и заедно със свои приятели създал няколко такива. Отново с приятели, но вече като тийнейджър, сглобява компютър от рециклирани части за решаване на елементарни математически уравнения.

Стивън Хокинг като младСнимка: www.hawking.org.uk

На 17-годишна възраст постъпва в Университетския колеж в Оксфордския университет, където искал да учи математика, но тъй като нямало подобна специалност се насочва към физиката и по-конкретно към космологията. Дипломира се през 1962 година, след което записва магистратура в Кеймбридж. През 1968 година става член в Института по астрономия в университета.

През октомври 2017 година от Кеймбридж публикуват на сайта си докторската дисертация на Хокинг от 1966 година – ‘Свойствата на разширяващите се Вселени’. Интересът към нея бил огромен и само в рамките на първия ден била прегледана повече от 60 000 пъти.

Семейство и деца

На новогодишно парти през 1963 година среща бъдещата си съпруга Джейн Уайлд. Сватбата им е през 1965 година и имат три деца – Робърт, Луси и Тимъти. През 1990 година Хокинг напуска съпругата си заради една от медицинските сестри, които се грижели за него – Илейн Мейсън. Женят се през 1995 година, но се развеждат 9 години по-късно. Не след дълго се жени повторно за Джейн, а заедно с дъщеря си Луси пише 5 книги за деца, представящи науката по достъпен начин.

Сватбата на Стивън и Джейн Хокинг през 1965 годинасватбата на Стивън и Джейн ХокингСнимка: www.abc.es

Семейство ХокингСемейство ХокингСнимка: gymn415.spb.ru

Заболяването на Хокинг

На 21-годишна възраст е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (нервите, контролиращи мускулите спират да функционират). Той споделя, че до известна степен болестта му го превърнала в учения, когото познаваме днес.

ХокингСнимка: www.hawking.org.uk

велик ученСнимка: www.hawking.org.uk

Поради прогресивното развитие на болестта от 1969 година астрофизикът започва да използва инвалидна количка, а от средата на 70-те години един от неговите студенти му помага в научната работа. След извършена трахеотомия, през 1985 година, Хокинг губи гласа си, но компютърен програмист от Калифорния създава програма, чрез която да общува с хората. От този момент медицински сестри полагат грижи за него 24 часа в денонощието.

Публикувани книги

През годините в съавторство или самостоятелно Стивън Хокинг пише 15 книги благодарение, на които науката става по-достъпна и разбираема за хората.

ненадминат генийСнимка: www.hawking.org.uk

Стивън Хокинг и космоса

През 2007 година, на 65-годишна възраст, Стивън Хокинг посещава космическия център ‘Джон Ф. Кенеди’ (космодрум на НАСА в щата Флорида), където има възможност ‘да опита’ среда без гравитация. Предвид деликатното си здравословно състояние той така и не използва безплатния си билет за полет в космоса, предоставен му от Ричард Брансън, собственик на космическата компания Virgin Galactic.

Хокинг в безтегловна средаСнимка: www.publico.es

Документални филми и участия в сериали

Има епизодични участия в различни сериали, сред които Семейство Симпсън, Семейният тип, Футурума, Теория за големия взрив, Стар Трек: Следващото поколение и други. Неговият електронен глас дори е част от песента на Пинк Флойд – ‘Продължавай да говориш’. През 1992 година излиза документален филм за него озаглавен ‘Кратка история на времето’, а през 2014 година и ‘Теория за всичко’.

Стивън Хокинг в сериала Семейство СимпсънСтивън Хокинг в сериала Семейство СимпсънСнимка: www.hawking.org.uk

Стивън Хокинг в сериала Семейният типСтивън Хокинг в сериала Семейният типСнимка: www.youtube.com

Умира на 14-ти март 2018 година в град Кеймбридж, Англия.