800-годишна статуя на пазител е открита в храмов комплекс в Камбоджа

През месец юли 2017 година в храмовия комплекс Ангкор Ват в град Ангкор, Камбоджа учени намират вековна статуя. Тъй като е открита в близост до входа на древна болница, предполага се, че е била нейн пазител.

Статуята е открита по време на разкопки, висока е 1.9 метра и е широка 58 сантиметра. След проведени анализи е датирана от 12-ти век’ – споделя Лонг Косал, говорител на държавната агенция, отговаряща за управлението на комплекса.

Новата находка е най-значимото откритие в града, след двете статуи на Буда, намерени през 2011 година’ – допълва Косал.

статуя в КамбоджаСнимка: travelwireasia.com

Комплексът пази останки от различните столици на Кхмерската империя*. Нещо повече, това е и една от най-популярните туристически дестинации в Камбоджа, привличаща около 2 милиона души всяка година.

Кхмерската империя* – съществува от 9-ти до 15-ти век. Това е най-голямата и най-дълго съществувалата империя в Югоизточна Азия. Имала е три столици: Махендрапарвата, Харихаралайя и Ясодхарапура (днешен Ангкор). Империята е заемала териториите на днешните Камбоджа, Виетнам, Тайланд, Лаос и Мианмар (Бирма).

Съвместната работа на археолози от Камбоджа и експерти от Института за югоизточноазиатски изследвания в Сингапур довежда до откриването на въпросната статуя. Тя се намирала на приблизително 40 сантиметра дълбочина. Според учените болницата, пред която била разположена някога статуята, е издигната по време на управлението на император Джаяварман VII.

древна статуяСнимка: travelwireasia.com

От държавната агенция допълват, че ръцете и краката на статуята са счупени, но за сметка на това торса и главата са в много добро състояние, въпреки че артефактът е на приблизително 800 години!

В разцвета на империята (12-ти век) Ангкор е дом на близо един милион души, което от своя страна означава, че градът бил една от най-гъсто населените територии в древността. Днес посетителите на храмовия комплекс могат да видят множество хиндуистки и будистки храмове. Това се дължи на факта, че първоначално религията, изповядвана в Кхмерската империя е хиндуизъм, а в последствие преминава в будизъм.

статуя пазител в КамбоджаСнимка: www.theaware.net

Оказва се, че районът има с какво още да ни изненада, защото често се откриват находки. Така например, наскоро проведено изследване, осъществено с помощта на системата LiDAR (система за лазерно сканиране, която разкрива топографията под дърветата на джунглата) намира Махендрапарвата (първата столица на Кхмерската империя). Направеното откритие особено силно развълнувало експертите, защото голяма част от града дълго време била скрита в джунглата, което от своя страна го предпазил от иманяри.

храмовият комплекс Ангкор Ват в град Ангкор, Камбоджахрамовият комплекс Ангкор ВатСнимка: www.independent.co.uk

По време на френското колониално управление много ценни статуи и археологически съкровища в Камбоджа изчезват. През последните години правителството на страната ‘усилено върви’ по следите на изгубеното си богатство, като някои артефакти вече са върнати, след като са прекарали десетилетия в европейски и американски музеи.