Средновековна двойка, която се ‘държи за ръце’ от близо 700 години!

Останките на средновековна двойка, ‘държаща се за ръце’ от близо 700 години, бяха открити по време на археологически разкопки в района на графство Лестършър, Централна Англия. Експертите попадат на необикновената находка, докато разкопавали руините на параклиса ‘Свети Морел’, намиращ се на върха на хълм недалеч от село Халатон.

Откритието е направено от археолози от Университета на Лестър, Централна Англия и за него се съобщава през септември 2014 година. Разкопките продължили близо 4 години, като в този период екипът разкрива напълно останките на параклиса.

двойката ‘държаща се за ръце’ от близо 700 годинискелети се държат за ръцеСнимка: www.medievalists.net

И преди сме намирали подобни скелети в Лестър, където двойката отново е погребана в общ гроб. Но по-любопитното в случая е защо тази е погребана на хълма, а не в селото (има се предвид гробището в близкото село Халатон). Това от своя страна ни кара да се питаме дали в миналото параклисът не е изпълнявал някаква по-специална погребална  функция’ – Вики Скор, ръководител на археологическия екип.

Експертите отбелязват, че освен двата скелета, ‘държащи се за ръце’, са намерени също и останки от стените и подовата настилка на параклиса, както и фрагменти от каменна зидария и стенна мазилка. Особено впечатление направили и няколкото открити сребърни монети, датирани от периода 12-16-ти век, от които учените разбират кога всъщност е функционирал параклиса.

Археолозите са на мнение, че в миналото мястото служело за поклонение.

В параклиса били положени останките на общо 11 души (в посока изток-запад), сред които и тези на гореспоменатата двойка. От извършеното впоследствие радиовъглеродно датиране е установено, че всички останки са от 14-ти век. Сред тях има такива на възрастен мъж, като травмите по черепа му подсказвали, че бил ударен с остро оръжие, вероятно по време на битка. Имало и останки на млад мъж, като необичайното при него е, че краката му били свити пред гърдите.

Археолозите не могат да обяснят защо тези 11 души били погребани на върха на хълма, а не в село Халатон, където имало църква и гробище. Както вече споменахме, експертите допускат, че в миналото параклисът е изпълнявал някаква по-специална погребална функция. Те не изключват възможността двойката и останалите 9 души да са били отхвърлени от местните, било то защото са чужденци, престъпници или ако са страдали от някаква заразна болест.

сребърно-златна римска кавалерийска каскаримска каска археологияСнимка: www.theguardian.com

Това, което силно привлича вниманието на учените е фактът, че под основите на параклиса са намерени и останки от римско време, които според експертите подсказват, че хълмът заемал специално място в живота на хората обитавали тези земи преди 2000 години. В допълнение към това ще отбележим, че параклисът се намира на само няколкостотин метра от древно светилище, в което били заровени сребърно-златна римска кавалерийска каска (понастоящем изложена в Британския музей), както и хиляди римски и британски монети, ‘охранявани’ от 3 кучета.