Средновековна двойка, която се ‘държи за ръце’ от близо 700 години!

Останките на средновековна двойка, ‘държаща се за ръце’ от близо 700 години, бяха открити по време на археологически разкопки в района на графство Лестършър, Централна Англия. Експертите попадат на необикновената находка, докато разкопавали руините на параклиса ‘Свети Морел’, намиращ се на върха на хълм недалеч от село Халатон.

Откритието е направено от археолози от Университета на Лестър, Централна Англия и за него се съобщава през септември 2014 година. Разкопките продължили близо 4 години, като в този период екипът разкрива напълно останките на параклиса.

археологически обект в Централна АнглияСнимка: www.medievalists.net

И преди сме намирали подобни скелети в Лестър, където двойката отново е погребана в общ гроб. Но по-любопитното в случая е защо тази е погребана на хълма, а не в селото (има се предвид гробището в близкото село Халатон). Това от своя страна ни кара да се питаме дали в миналото параклисът не е изпълнявал някаква по-специална погребална  функция’ – Вики Скор, ръководител на археологическия екип.

Експертите отбелязват, че освен двата скелета, ‘държащи се за ръце’, са намерени също и останки от стените и подовата настилка на параклиса, както и фрагменти от каменна зидария и стенна мазилка. Особено впечатление направили и няколкото открити сребърни монети, датирани от периода 12-16-ти век, от които учените разбират кога всъщност е функционирал параклиса.

Археолозите са на мнение, че в миналото мястото служело като място за поклонение.

В параклиса били положени останките на общо 11 души (в посока изток-запад), сред които и тези на гореспоменатата двойка. От извършеното впоследствие радиовъглеродно датиране е установено, че всички останки са от 14-ти век. Сред тях има такива на възрастен мъж, като травмите по черепа му подсказвали, че бил ударен с остро оръжие, вероятно по време на битка. Имало и останки на млад мъж, като необичайното при него е, че краката му били свити пред гърдите.

двойката ‘държаща се за ръце’ от близо 700 годинидва скелета държащи се за ръцеСнимка: www.medievalists.net

Археолозите не могат да обяснят защо тези 11 души били погребани на върха на хълма, а не в село Халатон, където имало църква и гробище. Както вече споменахме, експертите допускат, че в миналото параклисът е изпълнявал някаква по-специална погребална функция. Те не изключват възможността двойката и останалите 9 души да са били отхвърлени от местните, било то защото са чужденци, престъпници или ако са страдали от някаква заразна болест.

сребърно-златна римска кавалерийска каскасребърно-златна римска кавалерийска каскаСнимка: www.theguardian.com

Това, което силно привлича вниманието на учените е фактът, че под основите на параклиса са намерени и останки от римско време, които според експертите подсказват, че хълмът заемал специално място в живота на хората обитавали тези земи преди 2000 години. В допълнение към това ще отбележим, че параклисът се намира на само няколкостотин метра от древно светилище, в което били заровени сребърно-златна римска кавалерийска каска (понастоящем изложена в Британския музей), както и хиляди римски и британски монети, охранявани от 3 кучета.