Спираловидните дупки ‘пукиос’ от платото Наска в Перу

Спираловидните дупки, познати още като ‘пукиос’, се намират в региона на Наска в Перу. Това е същото място, където са и гигантските изображения, издълбани в земята и видими само отвисоко. След години на дискутиране в научните среди за предназначението на тези дупки, учените са на мнение, че загадката може би вече е разрешена.

Обитателите на платото Наска, цивилизацията на наските, били в региона в периода от 200 години преди Новата ера до 600 година от Новата ера. Учените са на мнение, че именно те направили странните спираловидни дупки, като част от древна подземна водоснабдителна система. Според изследователят Роза Лазапонара от италианския институт по методология и екологични анализи, мистерията около дупките ‘пукиос’ е разгадана от нейния екип.

спираловидни дупки в НаскаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Ab5602 (обществено достояние)

С помощта на сателитни изображения, екипът ѝ установява местоположението на дупките. Те твърдят, че ‘пукиос’ са нещо като сложна хидравлична система, извличаща вода дълбоко от земните пластове. Според нея това откритие разкрива как народът на Наска оцелявал толкова много години в тези сухи земи. Нещо повече, те не само оцелявали тук, те дори развивали земеделие!

Лазапонара е убедена, че дупките с форма на фуния са използвани като ‘проводник’ на вятъра надолу към подземни канали, насочващи водата към определени места. С намаляването на диаметъра на дупките в дълбочина се покачва налягането на вятъра и така се избутва водата. Тя смята, че това е една от най-сложните древни хидравлични системи, изграждани някога. С помощта на тази сложна система, целият район имал вода целогодишно.

Изследванията на Роза Лазапонара доказват, че древните обитатели на Наска имали добри познания за геологията на региона. За да се изгради подобна система се изискват изключителни познания и прецизна технология.

Регионът на платото Наска е обект на изследване от много десетилетия, но все още крие множество тайни. Неотдавна Дейвид Джонсън, учител и изследовател, прекарал много години изучавайки линиите от платото Наска, сподели теорията си за тях. Според него гигантските линии, освен че са ритуален и астрономически обект, те представляват карта, показваща подземни води, които захранват дупките ‘пукиос’.

земеделски водоснабдителни каналидупките пукиос в НаскаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: sancho_panza (CC BY 2.0)

Друга загадка от платото Наска са около 7000 хиляди дупки, изкопани една до друга в продължение на около 2 километра. Ширината на ‘алеята на дупките’ е 20 метра. Повечето дупки са с диаметър между 0.5 и 1 метър. Всеки ред се състои от 9 до 12 дупки. Тяхното предназначение до момента остава мистерия!