Мистериозна спирала от човешки останки на 2400 години

Изследователи от Националния институт по антропология и история в Мексико (INAH) открили мистериозна гробница, в която 10 скелета са положени върху едната си страна, подредени в кръг, а ръцете им се преплитат.

гробница със скелети в кръгСнимка: http://www.newsweek.com

Откритието е направено в селището Тлалпан близо до Мексико Сити. Разкопките продължават вече 5 месеца и от това, което са открили до момента става ясно, че гробницата е на възраст от около 2400 години, което предхожда империята на ацтеките.

спирала от човешки останкиСнимка: www.ancientpages.com

Антрополозите Лусия Лопез Мехия и Соня Родригез Мартинез твърдят, че повечето погребани на това място са юноши, като също така има идентифицирани един възрастен и едно бебе. На два от скелетите се наблюдава деформация на черепа, а на няколко други неестествена позиция на зъбите. До момента не е установена причината за смъртта на погребаните.

Въпреки това, начинът, по който са намерени останките, с преплетени ръце и подредени като в спирала, говори за някакъв вид ритуална церемония. Тази теория се подсилва и от факта, че около останките са открити множество дарове, глинени купи и саксии, както и малки каменни сфери, поставени в ръцете на погребаните.

народ предхождащ ацтекитеСнимка: www.heritagedaily.com

За 5-те месеца разкопки изследователите са открили повече от 20 други подобни камери, като в 6 от тях има погребани хора. Според археолога Химена Ривера Ескамила това откритие ще помогне за опознаването на ритуалите и традициите на хората от периода от 700 до 200 години преди Новата ера, предхождащ империята на ацтеките.