Мистериозна спирала от човешки останки на 2400 години

В началото на 2018 година бе съобщено, че изследователи от Националния институт по антропология и история в Мексико (INAH) открили мистериозна гробница, в която 10 скелета били положени върху едната си страна, подредени в кръг и с преплетени ръце.

Откритието е направено в селището Тлалпан близо до Мексико Сити, което е едно от най-ранните известни такива в този район. Разкопките продължили повече от 5 месеца и от това, което намерили става ясно, че гробницата е на възраст от около 2400 години, което предхожда империята на ацтеките. Разположено близо до бреговете на езерото Сочимилко, селището разполагало с изобилие от прясна вода, дървен материал за строежи, както и плодородна земя за земеделие. Тлалпан се намира също така не много далеч на изток от Куичилуку, важен център по онова време, познат с пирамидите си. Тези обекти предхождат Теотиуакан, един от най-големите градове в древна Централна Америка, чийто разцвет настъпва няколко века по-късно по време на Класическия период.

спирала от човешки скелетиСнимка: www.ancient-origins.net Автор: Mauricio Marat (INAH)

Антрополозите Лусия Лопез Мехия и Соня Родригез Мартинез твърдят, че повечето погребани на това място са юноши, като също така има идентифицирани един възрастен и едно бебе. На два от скелетите се наблюдава деформация на черепа, а на няколко други неестествена позиция на зъбите. До момента не е установена причината за смъртта на погребаните.

Въпреки това, начинът, по който са намерени останките, с преплетени ръце и подредени като в спирала, говори за някакъв вид ритуална церемония. Тази теория се подсилва и от факта, че около останките са открити множество дарове, глинени купи и саксии, както и малки каменни сфери, поставени в ръцете на погребаните.

За 5-те месеца разкопки изследователите намерили повече от 20 други подобни камери, като в 6 от тях има погребани хора. Според археолога Химена Ривера Ескамила това откритие ще помогне за опознаването на ритуалите и традициите на хората от периода от 700 до 200 години преди Новата ера, предхождащ империята на ацтеките.