Солна мина в Полша на 9 века, превърната в приказен подземен град

Солната мина Величка се намира в град Величка, Южна Полша и наподобява приказно подземно царство. Тя заработва през далечната 1280 година и функционира до 1993 година. Считана е за една от най-старите мини в света.

Известна е още като Подземната катедрала от сол и е обявена за национален исторически паметник. Мината е с дълбочина от 327 метра и обща дължина от около 300 километра! Посетителите ѝ имат възможност да преминат през множество тунели, да видят галерии, езера, четири параклиса, красиви дърворезби и скулптури. Средната годишна температура варира между 14 и 16 градуса по Целзий.

солна мина в Полша

Поради солните изпарения, с които е наситен въздухът, още в миналото е изграден санаториум (на 135 метра дълбочина) за лечение на хора с дихателни заболявания.

В мината има съхранени различни приспособления, използвани през вековете, чиято цел била да подобрява работата на миньорите. Такива например са запазените и до днес дървени машини, с помощта на които добитата сол се изкарвала на повърхността.

По време на Втората световна война нацистите окупирали мината и хиляди евреи от близките трудови лагери били изпратени да работят в нея. Мината трябвало да се превърне във фабрика за производство на оръжия, но това така и не се случило, заради офанзивата на руските войски.

След края на войната оборудването на немците е транспортирано до град Либенау, Германия, а евреите до лагери в Австрия и Чешка Република. Солната мина отново заработила по своето предназначение.

Както вече споменахме мината има четири параклиса, като най-известният сред тях е ‘Света Кинга’. Той е посветен на унгарската принцеса Кинга, която според легендата трябвало да се омъжи за Болеслав V, княз на Сандомеж. Историята разказва, че преди сватбата принцесата поискала от баща си, цар Бела, бучка сол.

параклис ‘Света Кингапараклис в солна мина Величка

Когато владетелят я завел в солната мина в Марамуреш, Кинга хвърлила годежния си пръстен в една от шахтите. Принцесата заръчала на миньорите да копаят в мината докато не попаднат на скала. Не след дълго те намерили бучка сол, а в нея открили годежния ѝ пръстен. Оттогава тя е считана за покровителка на миньорите, работещи в солните мини.

През вековете много известни личности посетили мината, сред които Шопен, Коперник, Гьоте, Менделеев, Хумболт, папа Йоан Павел II и много други.

солна мина ВеличкаСнимки: www.seekrakow.com

Любопитен факт е, че в мината има камера с внушителните 1000 квадратни метра площ. Тя е най-голямата и отворена за посещения и в нея може да се побере осеметажна сграда.

Всяка година солната мина е посещавана от стотици хиляди туристи, но те се допускат до 130 метра дълбочина. В нея има още ресторанти, кафенета, спа центрове, магазини и фото студио. Ежегодно се провеждат стотици конференции, концерти, балове и приеми.