Гледка, която не се вижда всеки ден – сняг в Сахара!

Това е гледка, която определено не се вижда всеки ден, нито всяка година. Това е нещо, което за последните 40 години се е случвало само 3-4 пъти. В северната част на пустинята Сахара заваля сняг, като на места снежната покривка достигна 35-40 сантиметра.

сняг в пустиняСнимка: strangesounds.org

Полярната вълна, която преминава през САЩ, достигна Испания, а след това и северна Африка. Резултатът е промяна в цвета на обичайния червеникаво-кафяв пейзаж в бял.

сняг в сахараСнимка: i.kinja-img.com

Необикновеният пейзаж е заснет в покрайнините на град Айн Сефра, северозападен Алжир, познат още като  ‘вратата към пустинята’. Районът се намира на около 1000 метра надморска височина, обграден от Атласките планини.

Необичайният снеговалеж за областта е третият записан в историята на Сахара от 18-ти Февруари 1979 година насам. Интересно е, че Декември месец, 2016 година също валя сняг, карайки пустинният пейзаж да заприлича на арктически такъв.

Сателитна снимка на Сахара след падналия снеговалеж
сняг в пустинята сахараСнимка: boygeniusreport.files.wordpress.com

Метеоролозите твърдят, че не е изключено да има още валежи от сняг идните дни, тъй като студеният фронт продължава да навлиза на територията на Африка.

Това е изключително рядко за наблюдение явление, тъй като Сахара е най-голямата гореща пустиня в света и се нарежда на трето място по площ след арктическите пустини на Северния и Южния полюс. Площта на Сахара е близка до тази на Китай.

необичайно явление в сахараСнимка: super10.top

През последните няколко хиляди години, климата в пустинята Сахара се е изменял редица пъти – от влажен и тропичен до сух и пустинен.  Тези вариации, според метеоролозите, се дължат на циклите на промяна наклона на земната ос. Понастоящем, регионът се намира в сухия период, но според учените, в следващите 15 000 години, Сахара отново може да възвърне зеления си облик.