Гледка, която не се вижда всеки ден – сняг в Сахара!

В първите дни от 2018 година в северната част на пустинята Сахара завалява сняг, като на места снежната покривка достига 35-40 сантиметра. Това е гледка, която определено не се вижда всеки ден, нито всяка година. Това е нещо, което за последните 40 години се е случвало само 3-4 пъти!

сняг в пустиняСнимка: strangesounds.org

Полярната вълна, преминала през САЩ, достига Испания, а след това и Северна Африка. Резултатът бил промяна в цвета на обичайния червеникаво-кафяв пейзаж в бял.

сняг в СахараСнимка: i.kinja-img.com

Необикновеният пейзаж бил заснет в покрайнините на град Айн Сефра, Северозападен Алжир, познат още като ‘вратата към пустинята’. Районът се намира на около 1000 метра надморска височина, обграден от Атласките планини.

Необичайният снеговалеж за областта е третият записан в историята на Сахара от 18-ти февруари 1979 година насам. Интересно е, че през месец декември 2016 година също вали сняг, карайки пустинният пейзаж да заприлича на арктически такъв.

Сателитна снимка на Сахара след падналия снеговалеж
сняг в пустинята СахараСнимка: boygeniusreport.files.wordpress.com

Това е изключително рядко за наблюдение явление, тъй като Сахара е най-голямата гореща пустиня в света и се нарежда на трето място по площ след арктическите пустини на Северния и Южния полюс. Площта на Сахара е близка до тази на Китай.

необичайно явление в СахараСнимка: super10.top

През последните няколко хиляди години, климата в пустинята Сахара се е изменял редица пъти – от влажен и тропичен до сух и пустинен. Тези вариации, според метеоролозите, се дължат на циклите на промяна наклона на земната ос. Понастоящем, регионът се намира в сухия период, но според учените, в следващите 15 000 години, Сахара отново може да възвърне зеления си облик.