Гледка, която не се вижда всеки ден – сняг в Сахара!

В първите дни от 2018 година в северната част на пустинята Сахара завалява сняг, като на места снежната покривка достига 35-40 сантиметра. Това е гледка, която определено не се вижда всеки ден, нито всяка година. Това е нещо, което за последните 40 години се е случвало само 3-4 пъти!

Полярната вълна, преминала през САЩ, достига Испания, а след това и Северна Африка. Резултатът бил промяна в цвета на обичайния червеникаво-кафяв пейзаж в бял.

сняг в СахараСнимка: i.kinja-img.com

Необикновената гледка била заснета в покрайнините на град Айн Сефра, Северозападен Алжир, познат още като ‘вратата към пустинята’. Районът се намира на около 1000 метра надморска височина, обграден от Атласките планини.

Необичайният снеговалеж за областта е третият записан в историята на Сахара от 18-ти февруари 1979 година насам. Интересно е, че през месец декември 2016 година също вали сняг, карайки пустинният пейзаж да заприлича на арктически такъв.

Това е изключително рядко за наблюдение явление, тъй като Сахара е най-голямата гореща пустиня в света и се нарежда на трето място по площ след арктическите пустини на Северния и Южния полюс. Площта на Сахара е близка до тази на Китай.

необичайно явление в Сахара

През последните няколко хиляди години, климата в пустинята Сахара се е изменял редица пъти – от влажен и тропичен до сух и пустинен. Тези вариации, според метеоролозите, се дължат на циклите на промяна наклона на земната ос. Понастоящем, регионът се намира в сухия период, но според учените, в следващите 15 000 години, Сахара отново може да възвърне зеления си облик!