Снимки от повърхността на Венера, показващи следи от живот?

Института по изследване на космоса към Руската академия на науките публикува снимки на повърхността на Венера, за които се говори, че показват следи от живот. Венера, втората планета от Слънчевата система, е с най-близка структура и размер до Земята. Но ако говорим за повърхността ѝ, това е едно от най-неблагоприятните места в Слънчевата система.

Венера е най-горещата планета от Слънчевата система. Това се дължи на атмосферата ѝ, която е съставена от около 97 процента въглероден диоксид (парников газ). Средната температура на повърхността е около 480 градуса по Целзий, температура достатъчна да разтопи олово и по-висока от тази на най-близката до Слънцето планета – Меркурий.

ВенераВенераСнимка: astrologyking.com

През 1961 година стартира руската програма ‘Венера’, която продължава до 1984 година и включва 16 космически апарата. Те са изстрелвани по двойки, като 8 от тях успяват да се приземят на повърхността на планетата и да съберат информация. Друга подобна мисия е ‘Вега’ през 1985 година, чиято цел била изследване на Халеевата комета и атмосферата на Венера.

живот на ВенераСнимка: www.ancient-code.com

През 2012 година Леонид Ксанфомалити, доктор по физика и математика в Института по космическо изследване към Руската академия на науките, твърди, че снимките направени от сондата ‘Венера 13’ показват движение на малки странни обекти на повърхността на Венера. Обектите са малък диск и нещо, което прилича на, по думите на Ксанфомалити, силует на скорпион. Според него обектите видимо се движели пред камерата на ‘Венера 13’. В руското списание ‘Изследване на Слънчевата система’ е публикувано интервю с доктор Ксанфомалити. Там той споделя:

‘Те се появиха, промениха се и изчезнаха. Нека за момент забравим за теориите, че на Венера е невъзможно да има живот. Морфологичните особености на обектите предполагат обратното, а именно, че това са живи организми’.

извънземен животСнимка: www.ancient-code.com

От НАСА реагирали почти мигновено с твърдението, че наблюдаваните обекти всъщност представляват капачката на обектива на една от камерите и шум на снимките. Тед Стрък, анализатор на снимки от НАСА, твърди следното:

‘Много вероятно е обектът, който е наричан диск, всъщност да е част от самата сонда. И по-точно – капачка от обектива на една от камерите. Венера 13 има две камери, една предна и една задна. Едната снимка показва капачката на обектива на предната камера, другата на задната камера, а не една и съща, която се движи’.

конспирация за ВенераСнимка: blogspot.com

От НАСА твърдят, че в момента познатият ни живот не може да оцелее на повърхността на Венера. Въпреки това учените не отричат възможността някога планетата да е поддържала живот. Всъщност има теория, която гласи, че преди милиони години Венера била като Земята.

Обект, определен като шум от НАСАмисиите ВенераСнимка: www.ancient-code.com

Според Ксанфомалити проблемът на учените от НАСА е, че в търсенето на извънземен живот в Слънчевата система или където и да било във Вселената, те търсят условия сходни на тези на Земята. Руският учен от своя страна не изключва възможността на Венера да има организми, които се нуждаят от екстремно високи температури и налягане, организми, които дишат въглероден диоксид. Не са малко случаите, в които учените откриват следи от живот на невероятни места дори на Земята – дълбоко под земната кора или в кратери на подводни вулкани, където температурата на водата е близка до тази на кипене.

Снимка от апарат ‘Венера 13мисиите ВикингСнимка: www.ancient-code.com

Тук се пораждат и други въпроси относно евентуалното откритие на живот на Венера – дали умишлено не се отрича съществуването на такъв? На проведената през 2016 година конференция на тема ‘Контакт с извънземни цивилизации’ в България, доцент доктор Лъчезар Филипов говори за мисиите ‘Венера’ и ‘Викинг’ (‘Викинг 1’ и ‘Викинг 2’ – космически апарати изпратени на Марс през 1975 и 1976 година). Той твърди, че откритието е факт, но се отрича, тъй като днешната наука все още не може да обясни как може да съществува живот при толкова неблагоприятни условия.