Снимки на Стоунхендж, които ‘не се радват на особена популярност’!

Стоунхендж, древният паметник, който привлича милиони туристи всяка година също крие и много тайни! Малко известен факт е, че камъните, които виждаме днес датират от преди по-малко от 50 години, в резултат на множеството направени реставрации за последните 100 години.

Според археолозите, невероятният каменен комплекс в Уилтшир, Англия бил построен между 3000 и 2000 година преди Новата ера. С помощта на радиовъглеродно датиране*, направено през 2008 година се установило, че първите камъни датират от периода 2400-2200 години преди Новата ера, но някои учени са на мнение, че те са там от доста по-дълго време.

радиовъглеродно датиране* – физически метод за радиоактивно датиране на биологически останки, предмети и материали с биологически произход чрез измерване съдържанието на радиоактивния изотоп на въглерода.

След съвместно проучване на археолози и геолози от Лондонския университетски колеж се установило, че камъните от Стоунхендж произхождат от Пресели Хилс, Пембрукшър (на 225 кмилометра от Стоунхендж). Но и до ден днешен остава мистерия как древните хора са успели да транспортират камъните на такова голямо разстояние!

В периода 1901-1964 година са извършени серия от ‘козметични подобрения’ на паметника, които според думите на археолозите го превърнали в ‘продукт на промишленото наследство на 20-ти век’. Следващите, не много популярни, кадри са запечатали моменти от този период:

СтоунхенджСнимка: blog.english-heritage.org.uk Автор: © Historic England Archive

стара снимка на СтоунхенджСнимка: blog.english-heritage.org.uk Автор: © Historic England Archive

ремонт на СтоунхенджСнимка: blog.english-heritage.org.uk Автор: © Historic England Archive

възстановяване на СтоунхенджСнимка: blog.english-heritage.org.uk Автор: © Historic England Archive

Стоунхендж древен паметникСнимка: blog.english-heritage.org.uk Автор: © Historic England Archive

ремонт на Стоунхендж конспирацияСнимка: blog.english-heritage.org.uk Автор: © Historic England Archive