Апарат на НАСА улови Земята от разстояние 5 милиона километра!

Космическият апарат на НАСА OSIRIS-Rex, който понастоящем е на мисия, чиято цел е да вземе проба от астероида Бену, изпрати невероятна снимка на Земята и Луната.

Снимката от космическия апарат OSIRIS-Rex през 2017 година
снимка на Земята и Луната

OSIRIS-Rex направил снимката на 2-ри октомври 2017 година. На тази дата Луната се намирала на разстояние 390 000 километра от Земята.

Снимката е направена от разстояние 5 милиона километра, или повече от 13 пъти разстоянието между Земята и Луната. За да се получи изображението, което виждаме, специализираната камера на борда на космическия апарат е направила три снимки в различни цветови дължини на вълните на светлината.

OSIRIS-Rex е изстрелян на 8-ми септември 2016 година, но за да поеме курс към основната си цел е трябвало да направи една пълна обиколка около Земята, като с помощта на земната гравитация да се ускори. На 20-ти септември 2017 година апаратът бил само на 17 000 километра от земната атмосфера, след което се отправил към целта на мисията си. Снимката е направена 12 дни по-късно.

Ускорението, което придобил от близкото преминаване до Земята позволило на OSIRIS-Rex да достигне крайната си цел през месец август 2018 година. Астероидът Бену тогава се намираше на 320 милиона километра от Земята!

Графикът на мисията е следния:

  • август 2018 година – достигане до астероида Бену.
  • юли 2020 година – вземане на проба от астероида посредством роботизирана ръка.
  • март 2021 година – апаратът ще потегли обратно към Земята.
  • септември 2023 година – капсула от OSIRIS-Rex трябва да достави на Земята пробата от астероида Бену.

Снимката направена от OSIRIS-Rex не е единствената такава. Няколко апарата преди това са ни изпращали подобни изображения:

Снимка направена от космическия апарат Джуно през 2011 година
снимка от космоса
Снимка от космическия апарат Месинджър от орбита около Меркурий през 2011 година
Луната и Земята
Снимка от космическия апарат Галилео през 1992 година
космическа мисияСнимки: www.iflscience.com