Защо султан Мурад IV наказвал със смърт всеки дръзнал да пие кафе?

За много хора по света кафето е това, с което започват деня си. И ако за нас днес пиенето му е нещо напълно обичайно, то през 17-ти век хиляди хора са се простили с живота заради този свой навик!

Мурад IV бил султан на Османската империя в периода 1623-1640 година. На 20-годишна възраст поема контрола над империята (преди това майка му била негов регент в продължение на 9 години). Мурад IV заварва икономически отслабена империя, дълбоко пропита от корупция. Твърдо решен да промени статуквото, той започнал да излиза тайно от двореца, предрешен като обикновен човек. Разхождал се по улиците на Истанбул, за да научи от първо лице какво вълнува поданиците му.

султан Мурад IVсултан Мурад IVСнимка: www.atlasobscura.com

В едно от тези излизания султанът се спрял в таверна, тъй като вниманието му било привлечено от хора, които в този момент пеели и пиели вино. Малко след това отбивайки се в кафене забелязал, че хората вътре разпалено обсъждали управлението му. Докато пиели кафе, нищо неподозиращите хора открито го обвинявали за състоянието, в което се намирала империята тогава. Може би е излишно да споменаваме, но те едва ли биха говорели подобни неща, ако знаеха, че самият султан ги слуша в този момент.

Както може сами да се досетим, резултатът от тайните разходки не закъснял! Мурад IV издал указ, с който забранил кафето, виното и тютюнопушенето!

кафене в Истанбул, картина от средата на 19-ти веккафене в ИстанбулСнимка: www.atlasobscura.com

Какво довежда до тежката забрана?

Както е известно, първите кафенета в Истанбул отварят врати в средата на 16-ти век. В тях можело да се видят представители от всички социални слоеве. Докато пиели кафе, хората често играели шах или табла, но също така разпалено обсъждали и най-различни теми, включително управлението на империята. С течение на времето броят на кафенетата се увеличил и те се превърнали в популярни места, където се събирали много хора. Султанът смятал, че пиенето на кафе влияело на ума и подтиквало хората да обсъждат политиката му на управление. Това от своя страна го карало да вярва, че кафенетата могат да се превърнат в места, където цели групи хора злословят против него. А както вече споменахме, той наследява нестабилна и отслабена империя и подобни места само биха му навредили.

Това е и причината да издаде указ, с който забранил функционирането на всички кафенета на територията на Истанбул. Той смятал, че един потенциален бунт срещу него дори само тук би имал шанс да успее.

забрана на кафе в ИстанбулСнимка: www.npr.org

С цел да установи ред в империята Мурад IV не пожалил дори членовете от семейството. Всеки, обвинен в корупция или злоупотреба бил или прогонен от пределите на империята, или осъден на смърт. Изглежда че действията му дали резултат, защото още в първата година от управлението му редът в империята бил въдворен.

Какво се случвало с тези, които не спазвали забраната?

Наказанието при първо провинение било побой. При второ нарушение човекът бил завързван в чувал и хвърлян в Босфора. Интересното е, че след указа султанът продължавал да се облича като обикновен човек и да се разхожда по улиците на града, въоръжен с кама. Разкривал самоличността си, само когато виждал някой да нарушава заповедта му, за да го убие. Според историческите извори между 10 000 и 100 000 души намерили смъртта си в резултат на султанския указ!

забрана на кафе Османска империяСнимка: www.atlasobscura.com

С цел да спасят бизнеса си, собствениците на кафенета напуснали империята. Любопитен факт е, че за разлика от тях, таверните продължили да съществуват, но при спазването на издадената от султана забрана.

Но изглежда, че при спазването ѝ имало двоен стандарт, защото през 1640 година, още ненавършил 28 години, султан Мурад IV умира не от какво да е, а от цироза на черния дроб.

И макар че самостоятелното му управление не продължава дълго, султанът успява да върне стабилността на империята.