Знаехте ли, че Слънцето…?

Както е известно Слънцето е звезда, разположена в центъра на Слънчевата система и е отговорна за климата на Земята. Тя е на възраст от приблизително 4.6 милиарда години, като се очаква да живее още около 5.4 милиарда години.

По отношение на химичния си състав 73.46 процента от Слънцето са водород, 24.85 процента се падат на хелия, а останалите 1.69 процента се поделят между сравнително по-тежки елементи като неон, желязо, въглерод, кислород, азот, силиций, сяра и магнезий. В ядрото му възниква термоядрен процес (ядрен синтез), който всъщност е и неговият източник на енергия.

звезда в Слънчевата система

Интересно е, че Слънцето всъщност не е жълто, а бяло, тъй като голяма част от синята му светлина се разсейва в атмосферата.

За да придобием реална представа за това колко голямо е то нека приемем, че е с размерите на плажна топка. В този случай Юпитер (най-голямата планета в Слънчевата система) би била колкото топка за голф, а Земята не по-голяма от грахово зърно! Ето и още няколко любопитни сравнения между Слънцето и Земята:

  • диаметърът на Слънцето е около 1 391 016 километра или приблизително 109 пъти по-голям от този на планетата ни.
  • площта на звездата е с около 11 900 пъти по-голяма от тази на Земята.
  • 1.3 милиона планети с размера на Земята могат да се поберат в Слънцето.

Според астрономите Слънцето е най-правилният кръгъл естествен обект във Вселената, познат на човечеството!

За да достигне до планетата ни, на слънчевата светлина са ѝ необходими малко повече от 8 минути, като това се случва със скорост от 299 792 458 метра в секунда!

На Плутон са му нужни малко повече от 248 земни години, за да направи пълна обиколка около Слънцето, докато при Земята това се случва за 1 година, като процесът се извършва със средна скорост от 107 182 километра в час.

Слънцето космос

На 11-ти август 1999 година станахме свидетели на астрономическото явление – слънчево затъмнение. Тогава Луната, която е стотици пъти по-малка от Слънцето успя изцяло да го закрие, оставяйки видима единствено слънчевата му корона.

Как е възможно това?

Средното разстояние между Земята и Луната е 384 403 километра, а това между Земята и Слънцето е 149 597 887 километра. Ако разделим тези две числа ще получим приблизително 389. И сега ако разделим диаметъра на Слънцето (1 391 016 километра) на този на Луната (3474 километра), ще получим 400. Както се вижда тези две числа, 389 и 400, са много близки по стойност и поради тази причина Луната и Слънцето изглеждат с приблизително еднакви размери, когато се наблюдават от Земята.

пълно слънчево затъмнение

При слънчево затъмнение Луната, Земята и Слънцето са подредени в една линия, като Луната се намира по средата. Докато при лунно затъмнение Земята се намира между Слънцето и Луната.

От най-древни времена Слънцето е дълбоко почитано и обожествявано, защото още тогава предшествениците ни са осъзнавали важността му. Така например в митологията на ацтеките съществува богът на Слънцето – Тонатиу, в египетската митология той е известен като Ра, а в древногръцката – Хелиос.

През 1632 година е публикувана книгата на Галилео Галилей – ‘Диалог за двете главни световни системи’. В нея той излага мнението си, че Земята се върти, а Слънцето е неподвижно. Малко след издаването ѝ италианският астроном е принуден от Светата инквизиция да се отрече от труда си, като същевременно е обвинен в ерес. Едва 190 години по-късно католическата църква признава грешката си.