Случаят Дятлов – една от най-големите мистерии на 20-ти век

На 25-ти януари, 1959 година, 23-годишният ски водач Игор Александрович Дятлов и екипът му от 8 опитни скиори, всички студенти от Политехническия институт Урал, поели на поход към връх Отортен в Северен Урал. За съжаление това бил последният ден, в който деветимата били видени живи.

Студентите преди да поемат към връх Отортенинцидентът ДятловСнимка: cloudfront.net

От това, което било възстановено от записите и дневниците, разследващите успели да разберат, че на 1-ви февруари екипът започнал прехода си през тогава безименния проход, понастоящем Дятлов, към връх Отортен. Доколкото става ясно от записките им, с цел да не слизат на по-ниско или за да тренира лагеруване на висок планински склон, групата решава да пренощува в прохода. Някои твърдят, че мястото било избрано поради отклоняване от планувания маршрут. Именно там планинарите срещат своя край.

Снимка от прехода към мястото на лагераслучаят ДятловСнимка: disclose.tv

Преди да поемат на това пътешествие, Игор Александрович Дятлов предупреждава спортния клуб, в който членува, че ще изпрати телеграма веднага щом се върнат от прехода, което се очаквало да се случи около 12-ти февруари. След като до 20-ти февруари няма получена телеграма, студентите били обявени за изчезнали и започнала акция по издирване.

Лагерът им бил открит от група доброволци, включили се в издирването. Веднага след това били извикани разследващи от полицията и армията, за да разберат какво се е случило със студентите.

Разследващите смятали, че знаят какво да очакват, когато пристигнат в лагера, тъй като преходът бил труден и инцидентите високо в планината не били изключени. Но това, на което станали свидетели, не дало отговор за случилото се със скиорите, а се оказало мистерия, неразрешена и до днес.

Лагерът и палатката на групатамистерията ДятловСнимка: allthatsinteresting.com

Първото нещо, което направило впечатление на разследващите в лагера, била палатката, която била разкъсана отвътре навън, като повечето от вещите и дрехите на студентите били все още там. След това забелязали следи в снега – някои от обувки, други от боси крака. Те водели до първите дървета от гората, почти на километър и половина от лагера. Там разследващите открили, под голям кедър, малко огнище. До него били и първите 2 тела – Юри Кривонишенко на 23 години и Юри Дорошенко на 21 години. Въпреки смразяващите температури от около -30 градуса по Целзий в нощта на смъртта си, момчетата били без обувки и само по бельо.

На връщане към лагера разследващите намерили още 3 тела в снега – Игор Дятлов, Зинаида Колмогорова на 24 години и Рустем Слободин на 23 години. Въпреки че смъртта на петимата открити студенти е странна, то тя не е необяснима. Очевидно те били починали от хипотермия, без следи от каквито и да било наранявания. Но всичко се променило, когато били открити и останалите 4 тела.

Изваждането на телата от снегамистерия в УралСнимка: bizarrepedia.com

Телата на другите студенти били намерени в дере по-навътре в гората с очевидно различна причина за смъртта. Николай Тибо-Бриньол на 23 години, Людмила Дубинина на 20 години и Александър Золотарев на 38 години имали тежки наранявания по гърдите, които, по думите на разследващите, били като от катастрофа с автомобил. Най-ужасяващите травми имала Людмила, чиито език и очи били изтръгнати, липсвала тъкан от устните и лицето, както и парче от черепа ѝ. Интересно е, че тялото на Семион Колеватов, на 24 години, било на същото място, но нямало никакви видими наранявания.

Разследващите намерили доказателства, че смъртта на студентите не е настъпила по едно и също време. Те стигнали до това заключение, тъй като дрехи на загиналите  били използвани от все още живите – кракът на Дубинина бил увит с парче от панталоните на Кривонишенко, а Золотарев бил облечен с палтото и шапката на Дубинина.

Николай Тибо-Бриньолпрохода ДятловСнимка: mysteriousuniverse.org

Всичко това било изключително странно и се нуждаело от добро обяснение. Първите заподозрени за смъртта на младите скиори били местните хора манси, но те били изключително миролюбиви и дори помагали в издирването. Друго предположение било, че студентите били погубени от лавина, но това било бързо отхвърлено, поради няколко причини – нямало регистрирани лавини, нито следи от такива в този период, разположението на телата и нараняванията им не били характерни за подобен случай.

Друга теория била за евентуална кавга между младежите, довела до серия от убийства, но и това било отхвърлено, тъй като липсвали оръжия. При разпити на техни познати станало ясно, че всички те били добри приятели.

Тъй като липсвали убедителни доказателства за това какво се е случилото, започнали да се предлагат и по-необикновени теории. Една такава била, че групата е станала жертва на Менк – същество от фолклора на манси, наподобяващо Йети. Причината за подобна теория са тежките наранявания по телата на някои от студентите, както и една снимка, за която се предполага, че е направена от някои от тях.

Снимка на неизвестен силует в гората, направена от групатаинцидент в УралСнимка: mysteriousuniverse.org

Следи от слаба радиация по телата породили теории, че студентите били убити от секретно радиоактивно оръжие. Разследващите били наясно, че радиацията трябва да бъде много по-висока, за да доведе до смърт, но не изключвали като вариант скиорите да са се натъкнали на тестове на секретно оръжие или дори НЛО.

Колкото и невероятно да звучи обяснението със секретното оръжие и НЛО-то, било единственото, за което имало свидетелства. Друга група скиори, лагеруващи на около 50 километра от прохода Дятлов, съобщили за странни оранжеви сфери, кръжащи в този район. Тези сведения били потвърдени и от метеорологичните служби, които също засекли сферите.

Паметник на загиналите студентизагинали студенти в УралСнимка: allthatsinteresting.com

През 1990 година Лев Иванов, главен разследващ на мистериозния случай, твърди в интервю за местен вестник: ‘Тогава, както и сега, подозирам, че летящите сфери имат връзка със случилото се’. Малко след това Лев Иванов, по неясни обстоятелства, се отрекъл от казаното в интервюто и случаят в прохода Дятлов бил обявен за приключен с обяснение, че смъртта на студентите е причинена от природна стихия.

И до ден днешен няма обяснение за това, което се е случило в съдбоносната нощ на 1-ви февруари 1959 година в прохода Дятлов.