Следи на 5.7 милиона години поставят под съмнение еволюцията на човека!

Ако откритията през последните няколко десетилетия са ни разкрили нещо, то това е, че еволюцията на човешкия вид е изключително сложен процес, преминал през множество обрати и завои. Откритие, направено през август 2017 година, на остров Крит в Средиземно море, може би е на път да заплете още повече нишката на човешката еволюция. Учени твърдят, че са открити човешки стъпки на възраст от около 5.7 милиона години.

откритие на остров КритСнимка: www.iflscience.com

Фосилите са открити в местност Трахилос, Западен Крит, и изглежда носят много белези характерни за Хомо Сапиенс. Проблемът е, че досега учените смятаха, че по това време Хомо Сапиенс обитавал единствено сравнително ограничени територии в Източна Африка. Самите следи са оставени от изправено животно, с характерна изпъкналост на стъпалото, голям сочещ напред палец и липса на нокти – всичко това сочи, че принадлежат на представител на Хомо Сапиенс.

следи от Хомо СапиенсСнимка: www.iflscience.com

Учените са на различни мнения. Едни твърдят, че преди 5.7 милиона години най-вероятно е имало представители на Хомо Сапиенс в Европа. Други са на мнение, че имайки предвид най-старите открити останки на маймуна в Етиопия – Ардипитекус рамидус (много ранен род хоминид, придвижващ се на 4 крака), които датират от преди около 4.4 милиона години, не е възможно, 1.3 милионa години по-рано, тези земи да са обитавани от изправен вид, какъвто е Хомо Сапиенс.

следи променящи историятаСнимка: www.iflscience.com

‘Това откритие поставя под съмнение всичко, което знаем за човешката еволюция и дава предпоставка за много размисъл. Дали тези фосили ще бъдат признати за откритие, променящо знанията ни за човешката еволюция, това засега остава под въпрос!’ – твърди Пер Ахълберг, съавтор в научно списание.

Едно е сигурно, колкото повече открития се правят, толкова по-сложна се оказва еволюцията на човека. Вместо праволинейно развитие от примат до днешния човек, човешката еволюция все повече прилича на разклонено дърво, чиито корени не са ни неизвестни. А това откритие просто добавя още едно парче към наглед безкрайния пъзел!