Следи на 5.7 милиона години поставят под съмнение еволюцията на човека!

Ако откритията през последните няколко десетилетия са ни разкрили нещо, то това е, че еволюцията на човешкия вид е изключително сложен процес, преминал през множество обрати и завои. Откритие, направено през август 2017 година, на остров Крит в Средиземно море, може би е на път да заплете още повече нишката на човешката еволюция. Учени твърдят, че са открити човешки стъпки на възраст от около 5.7 милиона години.

Откритие на остров КритСнимка: www.iflscience.com

Фосилите са открити в местност Трахилос, Западен Крит, и изглежда носят много белези характерни за Хомо Сапиенс. Проблемът е, че досега учените смятаха, че по това време Хомо Сапиенс е обитавал единствено сравнително ограничени територии в Източна Африка. Самите следи са оставени от изправено животно, с характерна изпъкналост на стъпалото, голям сочещ напред палец и липса на нокти – всичко това сочи, че принадлежат на представител на Хомо Сапиенс.

Следи от Хомо СапиенсСнимка: www.iflscience.com

Учените са на различни мнения. Едни твърдят, че преди 5.7 милиона години най-вероятно е имало представители на Хомо Сапиенс в Европа. Други са на мнение, че имайки предвид най-старите открити останки на маймуна в Етиопия – Ардипитекус рамидус (много ранен род хоминид, придвижващ се на 4 крака), които датират от преди около 4.4 милиона години, не е възможно, близо 1 милион години по-рано, тези земите да са обитавани от изправен вид, какъвто е Хомо Сапиенс.

Следи променящи историятаСнимка: www.iflscience.com

Това откритие поставя под съмнение всичко, което знаем за човешката еволюция и дава предпоставка за много размисъл. Дали тези фосили ще бъдат признати за откритие, променящо знанията ни за човешката еволюция, това засега остава под въпрос!’ – твърди Пер Ахълберг, съавтор в научно списание.

Колкото повече открития се правят, толкова по сложна се оказва еволюцията на човека. Вместо праволинейно развитие от примат до днешния човек, човешката еволюция все повече започва да прилича на разклонено дърво, като корените му все още са неизвестни за нас. Това последно откритие просто добавя още едно парче към наглед безкрайния пъзел.