Яйцата на Фаберже – съкровища със скрити в тях изненади!

В периода 1885-1917 година руският бижутер Петер Карл Фаберже (1846-1920 година) създава истински произведения на изкуството, донесли му световна слава – яйцата на Фаберже!

През 1885 година руският император Александър III Александрович (1845-1894 година) поръчал на бижутера Петер Фаберже да направи великденско яйце, изцяло направено от благородни метали и скъпоценни камъни. Императорското семейство толкова силно се впечатлило от резултата, че превърнало в традиция за Великден да му поръчва по едно яйце. Императорът умира през 1894 година, но традицията да се поръчват яйца от Фаберже е продължена от следващия руски император и син на Александър III Александрович – Николай II Александрович (1868-1918 година). Той от своя страна, за разлика от баща си, поръчвал на бижутера да му прави не по едно, а по две яйца на година!

Петер ФабержеПетер ФабержеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Jack1956 (обществено достояние)

Фаберже разчитал на екип от опитни бижутери, които да му помагат в направата на яйцата, тъй като изработването им отнемало много време. Работата им се пазела в тайна, като самият Фаберже имал пълна свобода по отношение на дизайна. Императорът имал едно единствено условие – всяко ново яйце да се различава от предишните. Любопитен факт, свързан с тях е, че някои от яйцата имат скрити в тях изненади!

Украсата на всяко следващо яйце ставала все по-пищна и богата. Успоредно с това нараствали и средствата, необходими за изработката им. Така например яйцето ‘Транссибирска железница’ (1900 година) е направено от сребро, злато, оникс и кварц, а вътрешността му е облицована с кадифе.

‘Транссибирска железница’Транссибирска железница яйце на ФабержеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: greenacre8 (CC BY 2.0)

Известно е, че Петер Фаберже създава 69 яйца, като 54 от тях били по поръчка на Романови, а останалите на богати колекционери. Един от тях бил руският благородник Александър Келч. През годините той поръчал на бижутера общо 7 скъпоценни яйца, като подарък за съпругата му. Яйцата по нищо не отстъпвали по изящност и цена от тези, направени за управляващата тогава руска династия.

От 69-те яйца на Фаберже 57 са оцелели до наши дни. От 54-те яйца създадени за династията Романови оцеляват 43, като 10 от тях към настоящия момент се намират в Оръжейната палата в Кремъл.

 • яйцето ‘Скъпоценната кокошка’ (1885 година) – първото яйце, което Петер Фаберже създава. Бялата му черупка е направена от опал, а в нея се крие и първата изненада – златен жълтък. Той, също както черупката, се отваря, а в него е поставена малка златна кокошка. В нея пък имало диамантена реплика на императорската корона и малка рубинена висулка във формата на яйце, подарък за императрицата. За съжаление скъпоценната корона и рубиненото яйце в последствие изчезват.

  ‘Скъпоценната кокошка’Скъпоценната кокошка яйце на ФабержеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Михаил Овчинников (CC BY-SA 4.0)

 • яйцето ‘Московският Кремъл’ (1906 година) – дизайнът му е вдъхновен от архитектурата на Катедралата Успение Богородично в Кремъл. Любопитен факт, свързан с нея е, че това е мястото, където всички руски царе са короновани.

  ‘Московският Кремъл’Московският Кремъл яйце на ФабержеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Stan Shebs (CC BY-SA 3.0)

 • яйцето ‘Петър Велики’ (1903 година) – направено е по повод честването на 200-годишнината от основаването на Санкт Петербург. В него има червено, зелено и жълто злато, платина, рубини, диаманти, скален кристал и миниатюрни акварелни портрети, изобразени върху слонова кост.

  ‘Петър Велики’скъпоценно яйце на ФабержеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Chuck Redden (CC BY 2.0)

 • яйцето ‘300-годишнината на Романови’ (1913 година) – както името подсказва, то е направено по повод навършване 300 години от управлението на династията Романови. Изработено е от злато, сребро, скален кристал, диаманти, тюркоаз и отново, както при яйцето ‘Петър Велики’, има миниатюрни акварелни портрети, изобразени върху слонова кост.

  ‘300-годишнината на Романови’яйце от бижутаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: greenacre8 (CC BY 2.0)

 • яйцето ‘Орден на Свети Георги’ (1916 година) – едно от последните яйца, по които Фаберже работи.

  ‘Орден на Свети Георги’скъпоценно яйцеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Uklondoncom (CC BY-SA 4.0)

Днес британското кралско семейство притежава 3 от яйцата на Фаберже. Кралица Мери* купува ‘Колонада’ (1910 година), ‘Мозайка’ (1914 година) и ‘Кошница с цветя’ (1901 година).

кралица Мери* – живее в периода 1867-1953 година, баба на кралица Елизабет II.

Човекът, който притежава най-много от яйцата на Фаберже е украинският бизнесмен Виктор Векселберг. Колекцията му включва общо 15 яйца – 9 направени за династия Романови, 2 за семейство Келч и 4, чиито първоначални притежатели не са известни. В документален филм на ББС от 2013 година Векселберг споделя, че за да придобие императорските яйца е заплатил сумата от 100 милиона долара. Днес скъпоценните яйца се намират в музея ‘Фаберже’ в Санкт Петербург. Построен е със средства на Виктор Векселберг, като официално отваря врати на 19-ти ноември 2013 година. В него се съхраняват и повече от 4000 произведения на изкуството, които, както яйцата на Фаберже, са свързани с руската история.

Останалите яйца на Фаберже се съхраняват в музеи и частни колекции в САЩ, Швейцария, Монако, Германия и Катар.

‘Ренесанс’ (1894година)яйце на Фаберже РенесансСнимка: pixabay.com Автор: opsa

Какво се случва с Петер Фаберже?

Както вече споменахме, поръчката на скъпоценни яйца спира през 1917 година. Причина за това е свалянето на император Николай II Александрович от престола. На следващата година той и цялото му семейство са убити, с което се сложило край на управляващата династия Романови.

Руската революция от 1917 година принуждава Фаберже да напусне страната. Умира в Швейцария на 24-ти септември 1920 година.