Открит е таен тунел под храма на бога Змия на Маите – Кукулкан

Пореден ден, поредният таен тунел под древен храм в Централна Америка! Не, не искаме да звучим безразлично, но изглежда, че тези древни монументи крият в себе си безброй тайнствени тунели и проходи.

Едно от последните подобни открития е свързано с храмът Кукулкан – монумент издигнат от цивилизацията на маите между 9-ти и 12-ти век на териториите на днешно Мексико. Вече беше известно, че под тази 30-метрова структура има многобройни пещери пълни с вода. Наскоро бе открит нов тунел, свързващ храма с подземен извор, известен още като сеноте*.

Сеноте* – дълбока, широка яма в земята, която има кръгла форма и е пълна с вода. Характерна е за Мексико, най-вече за полуостров Юкатан.

храм на бога змия на маитеСнимка: newsweek.com

Самият сеноте е открит с помощта на оборудване, правещо рентгенови снимки преди около 2 години. Но наскоро учените открили малко помещение, или както те го наричат костница, свързана със сеноте. Археолозите нарекли помещението костница, тъй като там са открити много останки от хора.

Учените открили, че от костницата излиза тунел в посоката на храм Кукулкан. Проследявайки го, те достигнали до място, което изглежда е умишлено запушено в древността от обитателите на местността. Екипът провеждащ изследването е на мнение, че ако разчистят пътя си, тунелът ще ги отведе до огромен подземен воден резервоар.

подземни тунели лабиринтСнимка: www.latinamericanstudies.org

Самият храм Кукулкан е украсен с множество змии, в почит на бог Кукулкан или още както е известен – богът Змия. Според учените най-вероятно богът е бил свързван по някакъв начин с войните. Интересен факт е, че археолозите са открили доказателства, че през 10-ти век вожд или свещеник в региона е носел същото това име.

Богът Змия, като цяло не изглежда дружелюбен. В негова чест са се провеждали церемонии, включващи човешко жертвоприношение. Възможно ли е тунелът и костницата да са свързани по някакъв начин с тези ужасяващи церемонии? Вероятно да, но за момента не може да се твърди със сигурност.

древна цивилизация
Снимка: www.iflscience.com

Към днешна дата се знае много малко за този район и за това, което лежи под него. Докато археолозите работят в тунела, свързващ сеноте с храма Кукулкан, международен екип се заема със задачата да направи триизмерна карта на подземните лабиринти с помощта на напреднала технология.

Ел Кастильо, така испанците нарекли това невероятно място, което продължава да удивлява изследователите и до ден днешен.