Открит е таен тунел под храма на бога Змия на Маите!

Пореден ден, поредният таен тунел под древен храм в централна Америка! Не, не искаме да звучим безразлично, но изглежда, че тези древни монументи крият в себе си безброй тайнствени тунели и проходи.

Последното откритие е свързано с храм Кукулкан – монумент издигнат от цивилизацията на Маите между 9-ти и 12-ти век на териториите на днешно Мексико. Вече беше известно, че под тази 30 метрова постройка има многобройни пещери пълни с вода. Наскоро бе открит нов тунел свършващ в подземен извор, известен още като ‘Сеноте’ (дълбока, широка яма в земята, която има кръгла форма и е пълна с вода. Характерна е за Мексико, най-вече за полуостров Юкатан).

храм на бога змия на маитеСнимка: newsweek.com

Самият ‘Сеноте’ е открит с помощта на оборудване правещо рентгенови снимки преди около 2 години. Но наскоро учените открили малко помещение, или както те го наричат ‘костница’, свързана със ‘Сеноте’. Археолозите нарекли помещението ‘костница’, тъй като там са открити много кости.

Учените открили, че от костницата излиза тунел в посоката на храм Кукулкан. Изследвайки го, те достигнали до място, което изглежда е умишлено запушено в древността от обитателите на местността. Екипът провеждащ изследването е на мнение, че ако разчистят пътя си, тунелът ще ги отведе до огромен подземен воден резервоар.

подземни тунели лабиринтСнимка: www.latinamericanstudies.org

Самият храм Кукулкан е украсен с множество змии, в почит на бог Кукулкан или още както е известен – Богът Змия. Най-вероятно богът е бил свързван по някакъв начин с войните. Интересен факт е, че археолозите са открили доказателства, че през 10-ти век, вожд или свещеник в региона е носел същото това име.

Богът Змия, като цяло, не изглежда дружелюбен. В негова чест са се провеждали церемонии включващи човешко жертвоприношение. Възможно ли е тунелът и костницата да са свързани по някакъв начин с тези ужасяващи церемонии? Вероятно да, но за момента не може да се твърди със сигурност.

древна цивилизация
Снимка: www.iflscience.com

За момента се знае много малко за този район и за това, което лежи под него. Докато археолозите работят в тунела свързващ ‘Сеноте’ с храм Кукулкан, международен екип се заема със задачата да направи триизмерна карта на подземните лабиринти с помощта на напреднала технология.

Ел Кастильо, така испанците нарекли това невероятно място, което продължава да удивлява изследователите и до ден днешен.