Открит е таен тунел под храма на бога Змия на маите – Кукулкан

Храмът Кукулкан е издигнат от цивилизацията на маите между 9-ти и 12-ти век на територията на днешно Мексико. От години е известно, че под 30-метровата структура има многобройни пещери пълни с вода. В края на 2017 година бе съобщено, че е намерен нов тунел, свързващ храма с подземен извор, известен още като сеноте*.

сеноте* – дълбока, широка яма в земята, която има кръгла форма и е пълна с вода. Характерна е за Мексико, най-вече за полуостров Юкатан.

храмът Кукулканхрамът Кукулкан

Самият сеноте е разкрит през 2015 година с помощта на оборудване, правещо рентгенови снимки. Но наскоро учените открили малко помещение, или както те го наричат костница, свързана със сеноте. Археолозите нарекли помещението костница, тъй като там намерили много останки от хора.

Учените открили, че от костницата излиза тунел в посоката на храм Кукулкан. Проследявайки го, те достигнали до място, което изглежда е умишлено запушено в древността от обитателите на местността. Екипът провеждащ изследването е на мнение, че ако разчистят пътя си, тунелът ще ги отведе до огромен подземен воден резервоар.

Самият храм Кукулкан е украсен с множество змии, в почит на бог Кукулкан или още както е известен – богът Змия. Според учените най-вероятно богът бил свързван по някакъв начин с войните. Интересен факт е, че археолозите са намерили доказателства, че през 10-ти век вожд или свещеник в региона носел същото това име.

Богът Змия, като цяло не изглежда дружелюбен. В негова чест се провеждали церемонии, включващи човешко жертвоприношение. Възможно ли е тунелът и костницата да са свързани по някакъв начин с тези ужасяващи церемонии? Вероятно да, но за момента не може да се твърди със сигурност.

богът Змия маитеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Frank Kovalchek (CC BY 2.0)

Към днешна дата се знае много малко за този район и за това, което лежи под него. Докато археолозите работят в тунела, свързващ сеноте с храма Кукулкан, международен екип се заема със задачата да направи триизмерна карта на подземните лабиринти с помощта на напреднала технология.

Ел Кастильо, така испанците нарекли това невероятно място, което продължава да удивлява изследователите и до днес!