Скалата Ел Пенон де Гуатапе – място, което не е за хора със страх от височините!

В пукнатината на скалата Ел Пенон де Гуатапе* преди повече от половин век са изградени над 600 стъпала, разположени на зиг-заг и сочещи право към небето. Да, правилно прочетохте – към небето! Необикновената скала се намира в Андите, на около 400 километра северозападно от колумбийската столица Богота и със сигурност това не е подходящо място за хора със страх от височини!

Ел Пенон де Гуатапе* – нарича се също и Камъкът на Ел Пенон.

скалата Ел Пенон де Гуатапе в Колумбия

Въпреки че изкачването на скалата изглежда на пръв поглед опасно начинание, днес достигането на върха е напълно безопасно, но не може да се каже същото за времето отпреди построяването на стълбите.

През лятото на 1954 година трима приятели (Луис Вилегас, Педро Нел Рамирес и Рамон Диас) изкачвали Ел Пенон де Гуатапе в продължение на 5 дни. Те се предвижвали по нея с помощта на дървени подпори, които вкарвали в пукнатините на скалата, за да достигнат върха. Въпреки опасното им приключение, изкачването завършило благополучно, a само няколко години по-късно се изграждат стълбите, които виждаме днес.

Погледнати отдалеч те наподобяват шев, който сякаш придържа двете части на скалата една към друга.

Според учените скалата се образувала преди милиони години, а индианското племе тахамис*, които някога живеели в този район я почитали.

тахамис* – миролюбив народ, който до пристигането на испанските конкистадори населявал планинските райони на днешна Колумбия.

популярна туристическа дестинация

Стълбите са единственият начин, за да се изкачи близо 220-метровата скала, но със сигурност всяко усилие си заслужава предвид невероятната 360-градусова гледка, откриваща се към множеството езера и островчета в планината. Любопитен факт е, че югоизточните части на скалата се намират на цели 2135 метра надморска височина!

На върха на скалата има наблюдателна кула на три етажа, ресторанти, предлагащи традиционна кухня, магазинчета за сувенири и пейки, от които посетителите удобно да се насладят на приказната гледка. Средногодишната температура там е около 18 градуса по Целзий.

природна забележителност КолумбияСнимки: www.dailymail.co.uk

През последните години изкачването на Ел Пенон де Гуатапе се е превърнало в популярна туристическа атракция в Колумбия, като всяка година хиляди хора покоряват върха. От 1940 година насам скалата е обявена за национален паметник на културата.