Древната крепост върху скалата Сигирия в Шри Ланка

Считан от местните за осмото чудо на света, този древен комплекс е от голямо археологическо значение за Шри Ланка. Това е може би най-посещаваната дестинация на островната държава.

древна крепостСнимка: www.beyondescapes.lk

Комплексът е разположен в центъра на острова, между градовете Дамбулла и Хабаран, върху скално плато, издигащо се на 370 метра надморска височина.

Скалното плато Сигирия, образувано от изстинала магма, е приблизително с около 200 метра по-високо от заобикалящата го джунгла. Гледката от върха му удивлява с уникалната хармония между природа и човешко въображение.

древна крепост Шри ЛанкаСнимка: www.walkerstours.com

Скалният комплекс, изграден на върха, включва останки от дворец, заобиколен от крепостни стени, големи градини, езерца, канали, алеи и фонтани. Земите около скалата Сигирия са обитавани от няколко хиляди години.

скалата СигирияСнимка: www.srilankanguru.com

През 3-ти век преди Новата ера на скалното плато бил издигнат будистки манастир. През втората половина на 5-ти век от Новата ера цар Касаяпа, владетел на царство Касапа, решил да построи царска резиденция там. След неговата смърт платото отново се превърнало в будистки манастир, който просъществувал до 14-ти век, когато бил изоставен.

скалата Сигирия в Шри ЛанкаСнимка: www.imgix.com

Историята на Сигирия е обогатена с множество легенди и митове, които се разказват и до ден днешен. Една от тези легенди гласи, че на това място се намирал Алакамандава, или Градът на Боговете, построен преди повече от 5000 години от цар Кубера.

Въпреки че историческите източници имат сведения за Сигирия от 5-ти век до ден днешен, археолозите са открили доказателства за човешко присъствие там преди повече от 5000 години.

Компютърна възстановка на царската резиденцияцарство КасапаСнимка: 2.bp.blogspot.com

Комплексът е преоткрит по случайност през 1831 година от майор Джонатан Форбс от британската армия. Малко след това надписите, издялани в скалите, били разчетени от британски археолози, които издали книга в два тома на име ‘Сигири Глифи’, описваща непознатия тогава за тях език.

древна култура в Шри ЛанкаСнимка: ytimg.com

Главният вход, водещ към останките върху платото, се намира на северната страна на скалата. Бил е оформен като огромен каменен лъв, като днес са останали само краката му. Останалата част от тялото му била разрушена в миналото. От тази статуя идва и името на скалата Сигирия. То произлиза от думата ‘сихагри’ (Sihagri), което означава ‘Лъвска скала’.

най-старите градини и фонтаниСнимка: www.atlasandboots.com

Върху западната страна на Сигирия има стена, която е почти изцяло покрита с фрески, направени по време на управлението на цар Касаяпа, като 18 от тях са оцелели и до днес. Фреските изобразяват голи жени, като се предполага, че това са жените на царя и една жрица, която извършва религиозен ритуал.

древна архитектураСнимка: farm3.static.flickr.com

Въпреки неяснотата около идентичността на изобразените жени, учените са на мнение, че тези уникални древни рисунки са направени в почит на женската красота и са изключително ценни.

СигирияСнимка: www.srilankaauthenticholidays.com

Една от най-забележителните особености на Сигирия е така наречената ‘огледална стена’. Тя била толкова добре полирана, че се говори, че царят можел да види отражението си в нея. Днес ‘огледалната стена’ е покрита с множество текстове, изписани от посетителите на Сигирия. Най-старите надписи са датирани към 8-ми век от Новата ера. Те доказват, че уникалната скала привличала посетители от повече от 1000 години. Днес писането и рисуването върху ‘огледалната стена’ е забранено.

Огледалната стенадревно инженерствоСнимка: manishamishra.files.wordpress.com

Сградите и градините, изградени върху Сигирия показват, че създателите на това невероятно архитектурно произведение на изкуството са използвали различни умения и техники. Изграждането на подобен монумент върху скала с височина от приблизително 200 метра изисква напреднали познания в редица области.

Шри ЛанкаСнимка: www.atlasandboots.com

Интересен факт е, че градините на Сигирия са едни от най-старите и сложни в света – има водни, пещерни, каменни, както и градини, изградени на тераси. Те са разположени в западната част на скалата, като за напояването им била изградена сложна система от канали, цистерни, езерца, мостове, както и ръчни хидравлични помпи. По време на дъждовния сезон всички канали и езерца се напълвали с вода и тя започвала да циркулира в целия комплекс. Фонтаните в Сигирия са построени през 5-ти век, което ги прави едни от най-старите в света.

Лъвската скалаСнимка: weepingredorger.files.wordpress.com

Целият комплекс е пример за уникално древно инженерство и внимателно планиране. През 1982 година древният монумент е прибавен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Сигирия е една неповторима комбинация от напреднало инженерство и изящно изкуство.