Неразгаданият случай на Зодиака – един от най-известните серийни убийци в САЩ

Зодиакът (среща се и като Зодиакалният убиец) е сериен убиец, действал на територията на американския щат Калифорния в края на 60-те години на миналия век.

Потвърдено е, че нападнал 7 души на възраст между 16 и 29 години в периода декември 1968 – октомври 1669 година. Двама оцеляват и благодарение на дадените от тях показания полицията се сдобива с описанието на Зодиакалния убиец. Разследващите допускат, че той е отговорен за смъртта на други 21 души, но тази теория така и не е потвърдена. Според писмата, които изпраща през годините до пресата, жертвите му са 37. В последното си писмо от 29-ти януари 1974 година пише:

Аз=37, ПУСФ*=0’

ПУСФ* – полицейско управление на Сан Франциско.

В писмата си използва псевдонима Зодиак, като ги подписвал с кръст ограден в кръг. Всъщност този символ издраскал върху вратата на колата на една от жертвите си. Изпращал ги до местни вестници, като заплашвал, че ако те не бъдат публикувани, ще последват нови убийства. Съдържанието на някои от тях било кодирано, като само едно било разшифровано. В него пише, че обича да убива хора, защото го определя за по-забавно от това да ловува в гората. Също така смятал човека за най-опасното от всички животни. Вярвал, че е твърде умен и това било причината, поради която полицията никога нямало да го залови.

Но освен писма, той се обаждал и на няколко пъти в полицейски управления, като по този начин демонстрирал превъзходството си. Описвал детайли от сцените на убийството, а към някои от писмата дори прилагал парченца от дрехите на жертвите си, за да докаже, че той е истинският убиец.

едно от писмата на Зодиакакодирани писма Зодиака

Убиецът възхвалявал в писмата си филма ‘Екзорсистът’*, определяйки го като ‘най-добрата сатирична комедия, която някога е гледал през живота си’.

‘Екзорсистът’* – филм на ужасите от 1973 година.

Случаят на Зодиака е възложен на детективите Дейв Тоски и Бил Армстронг. През всичките години на разследване близо 2500 души били разпитани, но до залавянето на убиеца така и не се стигнало.

Кой бил Артър Лий Алън?

Освободен е без почести от Военноморските сили на САЩ, а по-късно е уволнен и от поста си на начален учител, тъй като имало съмнения, че упражнявал сексуално насилие над деца.

шофьорска книжка на Артър Лий Алъншофьорска книжка на Артър Лий Алън

За първи път бива заподозрян като Зодиака през 1969 година, когато бил забелязан близо до мястото на убийството на една от жертвите. Отново привлича вниманието на полицията през 1971 година, когато приятелят му Доналд Чейни информирал служителите на реда от град Манхатън Бийч за предходен техен разговор. По време на него Алън споделил с Чейни, че иска да убива хора, а също така споменава и псевдонима ‘Зодиак’. На следващата година е извършен обиск в дома на Алън, но полицията така и не открила улики, свързващи го с жертвите.

Зодиакът по описание на оцелелите жертвиЗодиакът мистериознен убиец

През 1974 година е арестуван по обвинение, че с поведението си безпокои 12-годинишно момче. Малко след това е осъден на 2 години лишаване от свобода. Полицайте претърсват дома му през 1991 година и още веднъж 2 дни след смъртта му през 1992 година. Те откриват пишеща машина, чийто модел бил същия като този, който Зодиака използвал за написването на едно от писмата си. Освен това Алън притежавал и ръчен часовник с марката ‘Зодиак’.

Зодиакалният убиецСнимки: theunredacted.com

Разследването към настоящия момент

През годините не един и двама души са признавали за извършените убийства, заявявайки, че са Зодиака. Въпреки това не са откривани убедителни доказателства подкрепящи думите им.

През април 2004 година полицейското управление на Сан Франциско обявява случая за неактивен, но от март 2007 година работата по него е възобновена. По разрешаването на вече 50-годишната мистерия се работи и в окръзите Солано и Напа.

През 2010 година пенсионираният вече детектив Тоски заявява, че всички доказателства срещу Алън били отхвърлени. Неразрешеният случай вдъхновява заснемането на трилъра ‘Зодиак’, чиято премиера бе на 2-ри март 2007 година.