Село Оймякон – най-студеното селище на планетата!

Най-студеното селище на Земята е село Оймякон и се намира на левия бряг на река Индигирка в Република Якутия, Русия. В превод името му означава незамръзваща вода поради факта, че в близост до него има термален извор. В миналото този извор бил спирка за еленовъдите, които поили животните с вода. По официални данни към 2018 година населението на селото е под 500 души.

най-студения град в светаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Ilya Varlamov (CC BY-SA 4.0)

Продължителността на деня през различните части на годината варира от около 4 часа през декември до 21 часа през сравнително краткото сибирско лято. Любопитен факт е, че през лятото нощите са ‘бели’ и на практика през по-голямата част от денонощието е светло.

ОймяконСнимка: aspundir.blogspot.bg

Село Оймякон се нарича още и Северен полюс на студа. През 1963 година в метеорологичната станция Томтор е измерена и най-ниската му температура -79 градуса по Целзий. По неофициални данни, през 1914 година температурата в селото пада до -83 градуса по Целзий, но поради някои особености по време на измерването, резултатите от него не се приемат за валидни.

Пътя на коститеСнимка: aspundir.blogspot.bg

С какво се отличава животът в село Оймякон от този на повечето хора по света?

  • домакинствата ползват външни тоалетни, тъй като замръзването на земята в дълбочина прави невъзможно нормалното функциониране на канализация.
  • местните паркират колите си в отопляеми гаражи, защото дори моментното спиране на двигателя на автомобила на открито би довело до неговото незабавно изстиване, а това от своя страна прави повторното му запалване невъзможно.
  • тъй като условията не позволяват отглеждането на земеделски култури, местното население се изхранва предимно с месо и риба.
  • пътят до селото е само един – федералният път ‘Колима’ – известен още като Пътя на костите. Построен е от политически затворници по времето на Сталин. Разстоянието между селото и Якутск (столицата на Якутия) е около 2 дни с кола. Препоръчително е да пътуват по две коли едновременно, в случай че едната се повреди.
  • жителите на Оймякон имат на разположение един смесен магазин, от който да се снабдяват с необходимите им продукти.