Село Монсанто – португалското чудо сред скалите!

Югоизточно от Серра да Естрела (най-високата планинска верига в континентална Португалия) се намира самотното и очарователно селце Монсанто, община Иданха-а-Нова. Изградено сред скалите, с къщи притиснати от огромни камъни покрити с мъх, селото не е променило ни най-малко облика си от Средновековието насам! Уличките в него са тесни и издълбани направо в скалите. По данни от юни 2011 година 828 души живеят тук.

село в ПортугалияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Rafael Tello (CC BY-SA 4.0)

През 1938 година Монсанто е обявено за ‘най-португалското село в Португалия’ след проведен национален конкурс. От този момент строителните дейности в него са забранени, а мястото се превърнало в музей! Пътят до него е истинско предизвикателство, но веднъж достигнал до него човек си дава сметка, че всяко усилие си е заслужавало!

село сред скалиСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Concierge.2C (CC BY-SA 3.0)

От малкото намерени сведения за селото се знае, че Монсанто е обитавано от каменната ера. По време на археологически разкопки са открити артефакти от римската окупация, вестготите*, а по-късно и от арабите.

вестготите* – германски народ, който по време на Великото преселение на народите навлиза в Римската империя.

село МонсантоСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Rafael Tello (CC BY-SA 4.0)

древно село в ПортугалияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Realpeterpan, Oona Schumacher (CC BY-SA 3.0)

Но къщите не са всичко, което бихте могли да видите в Монсанто! Селото-музей е известно още и с Площада на милостта, Църквата на милостта, Стълба на позора, останките от древен тамплиерски замък, каменния кръст на Сан Салвадор, както и часовниковата кула с изобразен петел на нея (символ на Португалия).