Откриха село в Канада, по-възрастно от египетските пирамиди!

Откриването на 14 000-годишно село в Канада би могло завинаги да промени разбиранията ни за първите хора, заселили Северна Америка. След проведени през 2017 година изследвания археолози установили, че селището е много по-старо от египетските пирамиди – с цели 10 000 години! Също така са открили и артефакти, датирани от времето на последната ледникова епоха.

14 000-годишно село в Канада

След продължителни разкопки на остров Трикет* изследователи от Института Хакай и Университета Виктория попадат на древното село. Археолозите намерили куки за риба, копия и инструменти за палене на огън и са на мнение, че крайбрежието на Британска Колумбия ‘станало свидетел’ на огромна миграция от хора.

остров Трикет* – намира се на около 500 километра северозападно от град Виктория, Британска Колумбия, Канада.

На приблизително 2.5 метра дълбочина експертите открили тънък хоризонтален слой почва (палеозол), запазил останки на древно огнище. Част от него е подложена на въглероден анализ, който разкрил, че селото се обитавало преди около 14 000 години. Това от своя страна прави селището едно от най-древните в Северноамериканския континент.

Първоначално експертите смятали, че първите заселници в Северна Америка са пристигнали от Азия. Те преминали по изчезнал вече мост (свързващ Аляска и Русия), а след това продължили пеша, достигайки териториите на днешна Източна и Централна Канада.

Според друга теория, първите обитатели на континента били ловци на морски бозайници и най-вероятно пристигнали с лодки. Интересното е, че намерените артефакти потвърждават именно тази теория.

Селото е едно от най-старите, които някога сме откривали на този континент, но още по-любопитно е, че то се споменава в местна легенда’ – споделя Алиша Гауврю, докторант в Университета Виктория и ръководител на археологическите изследвания.

древни артефакти в канадско село

Преданието гласи, че народът хейлтсук заселва днешните канадски територии, защото тези земи не замръзнали по време на ледниковата епоха. Предполага се, че този народ е първият, обитавал Британска Колумбия. Историята за произхода им се предавала от поколение на поколение в продължение на хиляди години.

Невероятно е, че легендата за произхода ни е оцеляла толкова години, а днес има и доказателства, които я потвърждават’ – споделя Уилям Хоусти, потомък на хейлтсук.

село по-старо от египетските пирамидиСнимки: www.youtube.com Автор: YouTube channel ‘CTV News’

Гауврю пред репортери от местната телевизия CBS:

Когато датирахме възрастта на артефактите бяхме силно развълнувани. Защото това променя досегашната ни представа за начина, по който древните хора са заселили Северна Америка’.