Сградите с най-необикновен дизайн в света!

ТОП 10 на сградите с най-необикновен дизайн в света!

 • Жилищният комплекс ‘Оклахома’ в Амстердам – сградата се състои от 100 апартамента, предназначени за възрастни хора. Това, което прави комплекса особено привлекателен е неговият дизайн. Части от сградата изглеждат като висящи във въздуха!

  комплекса ОклахомаСнимка: duranvirginia.wordpress.com

  комплекс Оклахома в АмстердамСнимка: duranvirginia.wordpress.com

 • Кепитъл гейт, Обединени Арабски Емирства – небостъргачът е висок 160 метра и в него се помещават цели 35 етажа! Архитектите на една от най-високите сгради в света съвсем умишлено са я създали с наклон от 18 градуса на запад. В него може да намерите 5-звезден хотел (от 18-ти до 35-ти етаж), както и около 20 000 квадратни метра офис пространство.

  Кепитъл гейт Обединени Арабски ЕмирстваСнимка: www.designmena.com

 • ‘Вратата към Европа’ в Мадрид, Испания – всъщност става въпрос за две сгради, наклони една към друга. Поради силния си наклон от 15 градуса сградите напомнят за Наклонената кула в Пиза, Италия. Всяка една от сградите е висока 114 метра и разполага с по 26 етажа.

  Вратата към Европа в ИспанияСнимка: commons.wikimedia.org

 • ‘Кубичните къщи’ в Ротердам, Холандия – идеята за причудливите къщи се заражда още през 1970 година. Целта на архитекта Пиет Блом била къщите да наподобяват формата на дърво, а съвкупността от тях да образува своеобразна гора. Пространството във всяка къща-куб е разделено на 3 нива. Любопитното е, че 3-тото ниво (тоест тавана) представлява пирамида с панорамно остъкление.

  кубични къщиСнимка: www.designingbuildings.co.uk

 • ‘Слънчевата пещ’ във Франция – построена е през 1969 година от Националния научноизследователски център и се намира в най-южните части на страната. По същество ‘пещта’ е параболично огледало, състоящо се от 10 000 индивидуални огледала, а общата им площ е около 2000 квадратни метра. Съоръжението се използва за изучаване на системите за пренос на топлина, поведението на материалите при високи температури и преобразуването на енергия.

  слънчева пещ във ФранцияСнимка: en.wikipedia.org

 • ‘Балансиращата плевня’, Съфолк, Англия – както сами може да видите една не малка част от къщата е… във въздуха. Особено силно впечатление прави стъкленият под във всекидневната, от който буквално може да гледате какво се случва под вас!

  балансиращата плевня в АнглияСнимка: www.uniqhotels.com

  балансиращата плевня в СъфолкСнимка: www.uniqhotels.com

 • Музеят за съвременно изкуство ‘Марта Херфорд’ в Херфорд, Германия – идеята за сградата се заражда през 2000 година и е завършена 5 години по-късно. Изложбената площ на музея е около 2500 квадратни метра. Сграда е изработена от стомана и камък, изглежда напълно асиметрична и е без никакви външни прозорци. Около сградата на музея са разположени най-разнообразни изкуствени предмети и скулптури.

  музей в ГерманияСнимка: www.mimoa.eu

 • ‘Танцуващата къща’ в Прага, Чехия – сградата е метафора на танцуваща двойка. Състои се от 2 кули, едната наподобява мъжка фигура и се разширява към върха, а другата на женска фигура с тънка талия, поради силното стеснение на кулата в средната ѝ част.

  танцуваща къща Чехия

 • Техническият университет в Нанянг, Сингапур – сградата е на 5 етажа и както се вижда от снимките части от нея са покрити с растителност! Стъклената ѝ фасада намалява слънчевото затопляне, но същевременно осигурява и достатъчно естествена светлина в помещенията. Извитите зелени покриви не само, че правят сградата отворена, но и събират дъждовна вода за напояване на озеленяването.

  университет в СингапурСнимка: www.fromthegrapevine.com

  Техническият университет в СингапурСнимка: www.fromthegrapevine.com

 • Центърът ‘Гейдар Алиев’ в Баку, Азербайджан – сградата е едновременно музей, конгресна зала, изложбен и културен център. Дело е на архитекта Заха Хадид. Любопитен факт е, че проектът ѝ печели престижната награда ‘Дизайн на годината 2014’. В сградата се помещават 10 етажа на обща площ от 57 000 квадратни метра.

  Центърът Гейдар Алиев в Азербайджан