Свещените крокодили в Базул, Буркина Фасо

Базул в Буркина Фасо е малко село разположено на брега на езеро на около 30 километра от столицата Уагадугу. Селището е прочуто с уникална традиция – от поколения насам жителите на Базул живеят в хармония с повече от 100 крокодила, които обитават езерото, където дори играят и се къпят деца.

нилски крокодил

Крокодилите в Базул са далечен роднина на значително по-големия и агресивен нилски крокодил. Те са класифицирани като отделен вид – Crocodylus suchus, познат още и като западноафрикански или пустинен крокодил. Този вид се е адаптирал към промяната на местообитанието си от буйна савана преди около 10 000 години до гореща и суха пустиня днес.

Буркина Фасо крокодил

За разлика от нилския крокодил, който предпочита пълноводни реки, западноафриканският предимно обитава лагуни и по-влажните залесени площи. На някои от тези места има вода само през дъждовния сезон. Когато водата се изпари през сухия сезон, крокодилите преминават в състояние подобно на летаргия – не се хранят и почти не се движат.

пустинен свещен крокодилСнимки: www.amusingplanet.com

Пустинният крокодил също така е и значително по-малко агресивен от големия си братовчед от река Нил и обикновено не напада големи бозайници и хора. Както Базул, така и други общности в този район, съжителстват с влечугите и вместо да се страхуват от тях, хората ги почитат и се опитват да ги опазят като вид. Населението в Базул вярва, че крокодилите са дошли от небесата заедно с дъжда и ако те изчезнат, то и водата ще изчезне с тях.

Свещени крокодили има и в град Сабу в Западно Буркина Фасо, както и на границата между Буркина Фасо и Гана, в град на име Пага. Там, също както в Базул, хората живеят заедно с крокодилите и ги почитат като свещени животни.