Село в Африка, съхраняващо културно богатство на хиляди години, е на път да изчезне!

В западните части на африканския континент, на територията на Мавритания, се намира Чингуети. В Средновековието селището било известно като динамичен и бързо развиващ се търговски център, където слоновата кост, среброто и вълната били в изобилие. Също така там отсядали и много сунитски* поклонници по пътя си към Мека.

сунити* – след смъртта на пророка Мохамед през 632 година, мюсюлманите се разделят на сунити и шиити. За разлика от шиитите, сунитите вярват, че не е възможно да има посредничество между Аллах и хората.

Чингуети

Периодът от 13-ти до 17-ти век е най-значимият за Чингуети, когато в селището са живеели около 20 000 души. За разлика от тогава, днес жителите му са не повече от 1000. Откритите пещерни рисунки в района, датирани от времето на неолита разкриват, че в миналото Чингуети е бил процъфтяваща територия и дом на множество диви животни.

Джамията в селото е една от най-забележителните сгради не само за селището, но и за цяла Мавритания. Построена е от камък и има квадратно минаре, обърнато към Мека. В Чингуети могат да се видят и пет малки библиотеки, в които се съхраняват около 1300 ръкописа и религиозни писания, оставени от поклонниците в миналото.

квадратното минаре на джамиятаквадратно минаре

Туристите имат възможност да посетят джамията (допускат се само мюсюлмани) и библиотеките, а приходите, получавани от чужденците са безценна помощ за местните.

Част от свещените книги се съхраняват в дървени кутии, но повечето са оставени отворени и всеки посетител може да ги докосне. Това от своя страна в комбинация с излагането им на сухия въздух притеснява много от експертите, които смятат, че това може сериозно да ги увреди. Въпреки опасността, собствениците им не желаят да ги преместят на съхранение в кутии.

рафт на библиотека в селотодревна библиотека в Чингуети

книга в Чингуети

Както знаем, с всяка изминала година Сахара се разширява на юг, превръщайки африканския пейзаж в безжизнен и безплоден терен. Според изследване, обхващащо периода 1920-2013 година е установено, че пустинята е увеличила размерите си с около 10 процента (площта ѝ е приблизително 9.2 милиона квадратни километра).

Разширяването на пустинята изправя селището пред опасността то да остане под пясъците на Сахара завинаги. Експерти твърдят, че ако не се вземат спешни, мерки това може да стане реалност в рамките на следващите няколко десетилетия.

улица в Чингуетисело Чингуети

Учени отбелязват също, че с течение на времето постройките стават все по-податливи на ерозия, причинена най-вече от силните пясъчни бури и внезапните сезонни наводнения.

Една от най-съществените стъпки с цел опазване културното наследство на Чингуети е добавянето на селото в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1996 година.

Чингуети в МавританияСнимки: www.thevintagenews.com

Природозащитници неведнъж са правили опит да преместят част от книжното богатство, както и да стартират програма по възстановяването на увредените книги, но за съжаление липсата на съдействие от страна на собствениците възпрепятства всяка тяхна инициатива.

Факт е, че с всяка изминала година Сахара все повече и повече ‘нахлува’ в Чингуети, а това което се прави е крайно недостатъчно, за да се предотврати това малко село, съхраняващо хилядолетна частица от културата ни, да се превърне в спомен заровен дълбоко под пясъците на пустинята.